Τα οικονομικά των Δήμων βασικό θέμα στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Θεσμικοί Φορείς

Τα οικονομικά των Δήμων βασικό θέμα στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ

H διαχείριση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων αλλά και ο τρόπος κατανομής της κρατικής επιχορήγησής (ΚΑΠ), ήταν η κυρίαρχη συζήτηση κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ένα νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ με ταυτόχρονα αύξηση της χρηματοδότησης

«Η ημέρα ξεκινά με κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ξεκινά με μια μεγάλη κουβέντα που οφείλουμε σε όλη την Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας. Την οφείλουμε κυρίως στους Δήμους της επαρχίας, και ακόμη περισσότερο στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε ή θα κατανείμουμε στο μέλλον, με τρόπο δίκαιο και διαφανή, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγοντας τη συζήτηση για το θέμα και συμπλήρωσε:

«Τι ζητήσαμε λοιπόν ως ΚΕΔΕ; Να ξαναδούμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μέχρι σήμερα η κατανομή των ΚΑΠ, έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαια. Το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα, και αυτά τα επιπλέον χρήματα τα οποία θα πάρουμε, να τα ανακατανείμουμε πιο δίκαια, πιο αντικειμενικά και συμπεριληπτικά.

Η ΕΕΤΑΑ ανέλαβε αυτό το ρόλο, του να αλλάξει έναν αλγόριθμο ο οποίος θα είναι δίκαιος και ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για την όποια περαιτέρω κουβέντα.

Αυτή την κουβέντα σήμερα ανοίγουμε. Και για να έχουμε την πλήρη εικόνα, πρώτα να δούμε τι γίνεται με τους ΚΑΠ, ποια είναι τα οικονομικά μας σήμερα. Αν συμφωνήσουμε ότι ο τύπος αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε είμαι σίγουρος πως σε επόμενες συνεδριάσεις θα καταλήξουμε σε έναν μαθηματικό τύπο υπολογισμού των ΚΑΠ, ο οποίος θα είναι πιο σταθμισμένος, δεν θα μειώνει τα έσοδα κανενός, αλλά στην ουσία θα μοιράζει πιο δίκαια τους ΚΑΠ στους Δήμους, που μέχρι σήμερα έχουν αδικηθεί».

Τι προβλέπει ο Τακτικός Προϋπολογισμός του 2023 για τους Δήμους

Τις προβλέψεις του Τακτικού Προϋπολογισμού 2023 για τις επιχορηγήσεις των Δήμων, παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου, ο οποίος υπογράμμισε πως τα τελευταία δώδεκα χρόνια το σταθερό μοτίβο των Κεντρικών Κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των αιτημάτων της ΤΑ, ήταν: «έχετε δίκιο αλλά “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

«Όμως, είπε, τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023  δεν επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του μοτίβου. Τα φορολογικά έσοδα του 2023 αναμένεται να είναι μεγαλύτερα κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από αυτά που  προβλέφθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022. Η αύξηση αυτή ανέρχεται περίπου στο 13%. Αναμενόμενη θα έπρεπε να είναι  η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα νέα έσοδα του κράτους».

Ειδικότερα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, τα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 3.433 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα από τους Φόρους Εισοδήματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 2.424 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, οι συνολικές μεταβιβάσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τους Δήμους, ήταν το 2022, 2.258 εκ. ευρώ και το 2023 προβλέπεται να είναι 2.253 εκ. ευρώ.

«Τότε, αναρωτήθηκε ο κ. Μουράτογλου, η αύξηση των 120 εκατ. ευρώ που ευαγγελίστηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας πώς προκύπτει; Μετέφεραν στους ΚΑΠ τις έκτακτες επιχορηγήσεις για το ενεργειακό κόστος και τις λοιπές επιχορηγήσεις. Για του λόγου το αληθές στην εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023 αναφέρεται ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (των ΚΑΠ) ποσού ύψους 128 εκατ. ευρώ, έναντι του 2022, οφείλεται στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και στις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις».

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet