Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Θεσμικοί Φορείς

Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

To Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αξιολογεί ότι «η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη διαταραγμένη περιφερειακή σταθερότητα της περιοχής μας».

Σε μία αναδρομή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας, η Ένωση αναφέρει:

  • Οι σχέσεις Ελλάδoς-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που συντελέστηκε το 1915, ενώ αντίστοιχα, η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία και με διεθνείς οργανισμούς, ενώ παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ε.Ε. με την Αρμενία.

Με βάση τα παραπάνω κι εκπροσωπώντας την Ελληνική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, η ΚΕΔΕ:

  1. Καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας , που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών.
  2. Αποδοκιμάζει απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή και καλεί την Τουρκία να απέχει πλέον από κάθε ενέργεια ή δημόσια τοποθέτηση επίσημου κρατικού λειτουργού της, που κινείται προς τη λογική αυτή.
  3. Δηλώνει «τη βαθιά της πεποίθηση», πως η επίλυση κάθε κρίσης είναι δυνατή μόνο μέσα από τον διάλογο, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, κι όχι με την απειλή των όπλων.
  4. Εκφράζει την προσήλωσή της στον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των λαών, που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet