ΚΕΔΕ: Αντικρούει την ΕΕΤΑΑ για ευθύνες δημάρχων για τους παιδικούς σταθμούς
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Αντικρούει την ΕΕΤΑΑ για ευθύνες δημάρχων για τους παιδικούς σταθμούς

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών και η φιλοξενία όλων των παιδιών που εγκρίθηκε η αίτησή τους την επόμενη χρονιά, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ λόγω των παιδιών που αναμένεται να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών μετά από στοιχεία που έδωσε η ΕΕΤΑΑ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι «ανεύθυνη» η δημόσια τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θόδωρου Γκοτσόπουλου, ότι «οι δήμαρχοι ευθύνονται που δεν δημιούργησαν νέους παιδικούς σταθμούς». Ο κ. Γκατσόπουλος φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι δήμαρχοι δεν φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς ή να αξιοποιήσουν κτήρια».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει επισημάνει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί και φέτος ότι δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών ούτε ένα παιδί, για το οποίο έχει εγκριθεί η φιλοξενία του μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και σε δομές απασχόλησης παιδιών της σχολικής ηλικίας και παιδιών με αναπηρία.

Τα 205 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του προγράμματος για την περίοδο 2017-18, αποδεικνύονται λίγα για να καλύψουν τις 132.982 εγκεκριμένες θέσεις φιλοξενίας, κατά τη νέα περίοδο 2017-2018.

Απαιτούνται επιπλέον 95 εκατ. ευρώ για να μην μείνει ούτε ένα παιδί εκτός σταθμών, ενώ είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών, με γεωγραφική στόχευση, ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών.

Δεν είναι δυνατόν αυτή τη δύσκολη περίοδο, που δοκιμάζονται οι αντοχές δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, να μένουν εκτός παιδικών σταθμών 40.000 παιδιά περίπου.

Εθνικό Σχέδιο Δημιουργίας Νέων Παιδικών Σταθμών

Η ΕΕΤΑΑ διαθέτει μελέτες που υποδεικνύουν τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την έλλειψη των αναγκαίων κοινωνικών δομών φιλοξενίας παιδιών. Οφείλει λοιπόν άμεσα η διοίκησή της να ασκήσει πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο που χειρίζεται τα χρήματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών.

Μεγάλη ευθύνη επίσης έχουν και οι Περιφέρειες της χώρας, ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής, στα όρια της οποίας ζουν σχεδόν 5 εκατ. κάτοικοι.

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει βάρος στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από την αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει και να δώσει προτεραιότητα, στη χρηματοδότηση όλων των μελετών που της έχουν κατατεθεί από τους Δήμους της αρμοδιότητάς της κι αφορούν την κατασκευή νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

Τα χρήματα τόσο του ΕΣΠΑ όσο και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των υπόλοιπων Περιφερειών, πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με κριτήρια τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Η ΚΕΔΕ καλεί σε συνεργασία την ΕΕΤΑΑ, το Υπουργείο Οικονομίας και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καταγράψουμε σε πρώτη φάση τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών. Και στη συνέχεια, να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών, που θα μας επιτρέψει στα επόμενα χρόνια να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά των εργαζόμενων οικογενειών της Πατρίδας μας.

Η μικροκομματική αντίληψη και ανευθυνότητα του δ/ντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ κ. Γκοτσόπουλου

Τέλος, θεωρούμε εντελώς ανεύθυνη τη δημόσια τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ κ. Θ. Γκοτσόπουλου, σε ΜΜΕ, ότι δήθεν «οι δήμαρχοι ευθύνονται που δεν δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια νέους παιδικούς σταθμούς».

Ως πρώην δήμαρχος ο κ. Γκοτσόπουλος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι Δήμοι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν με 65% μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση, με σχεδόν εκμηδενισμένη τη ΣΑΤΑ, αποκλεισμένοι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Αντί να κουνά στους δημάρχους το δάκτυλο, καλά θα έκανε να το κουνά είτε στους αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, είτε στην κομματικά «ομογάλακτη» του κα Δούρου, που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να μην χρηματοδοτεί Δήμους που έχουν καταθέσει ώριμες μελέτες για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών.

Ο κ. Γκοτσόπουλος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί η κομματική ταυτότητα να υπερισχύει της αυτοδιοικητικής συνείδησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet