ΚΕΔΕ: Διάθεση 20% του ΕΣΠΑ στους δήμους για υποδομές κατάλληλες για ΑμεΑ
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Διάθεση 20% του ΕΣΠΑ στους δήμους για υποδομές κατάλληλες για ΑμεΑ

Στις διαχρονικές παθογένειες που δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και οι οποίες πηγάζουν τόσο από τη διασπορά αρμοδιοτήτων, όσο και από το γεγονός ότι, δεν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές Αρχές να διαχειριστούν τα του οίκου τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε ομιλία του στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Ειδικότερα ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης και της παρακμής επλήγησαν κυρίως οι τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας, με σοβαρές συνέπειες στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως έχει τη βούληση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία. Πρέπει όμως να της δοθούν και οι σχετικές αρμοδιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά και επαναδιατύπωσε την πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προς την κυβέρνηση να διαθέσει το 20% του ΕΣΠΑ 2014-2020 στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτήρια, ενώ επισήμανε ότι «τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πολίτες Β΄ κατηγορίας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή των Κέντρων  Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και στην ανάγκη να επεκταθούν σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε χιλιάδες παιδιά με αναπηρία, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν και τις οικογένειές τους.

«Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι «είναι αδιανόητο μία χώρα – μέλος της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα, να μην μπορεί να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό και να τους αναγκάζει να ζουν σε “αφιλόξενες” πόλεις» και πρόσθεσε:

«Επιβάλλεται να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση, αλλά και ευρεία κομματική συναίνεση προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, μέσω των περιφερειακών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Στο Συνέδριο, στο οποίο οικοδεσπότης ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ι. Βαρδακαστάνης, απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας, Δ. Καρέλλας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Μ. Στρατηγάκη και εκπρόσωποι της Περιφέρειας της Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet