ΚΕΔΕ: Η Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών στις τοπικές κοινωνίες
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Η Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών στις τοπικές κοινωνίες

Την πεποίθηση ότι οι διασυνοριακές συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας την έναρξη της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που άνοιξε τις εργασίες της, με ιδιαίτερη συμμετοχή και πολύ μεγάλη επιτυχία, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν της Γερμανίας.

Παρουσία 480 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 185 Έλληνες εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε  τη σημασία αυτού του εγχειρήματος για την Ελλάδα και τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για μια «πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι η 7η Ελληνογερμανική Συνέλευση, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που αναδεικνύει την ισχύ του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα στην Ευρώπη ορθώνονται τείχη και διαχωριστικές γραμμές, που δεν συνάδουν με το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα και την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, οφείλει η Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης ν’ αναδείξει ξανά τις αξίες και τα ιδεώδη της Ηπείρου μας, όπως η αλληλεγγύη, αλλά και οι συνεργασίες με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, η ελληνογερμανική συνεργασία έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα τις πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως η υποστήριξη Δήμων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η δωρεάν παραχώρηση ασθενοφόρων σε Δήμους, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στα ζητήματα αιχμής που απασχολούν αυτή τη συνεργασία και τα συνόψισε στα εξής:

  1. Τουρισμός
  2. Ενέργεια και Περιβάλλον
  3. Διαχείριση Αποβλήτων
  4. Αγροτική Ανάπτυξη
  5. Νεολαία
  6. Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση
  7. Πολιτισμός
  8. Ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών
  9. Τοπική οικονομία και επιμελητήρια
  10. Τοπικά χρηματοοικονομικά μέσα

Οι 10 αυτές θεματικές προτεραιότητες, όπως τόνισε, θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τα συμπεράσματα θα συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα βήματα που θα ακολουθούν το επόμενο διάστημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει γίνει από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, εστιάζοντας στη δημιουργία της κοινής Πολιτικής Επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προανήγγειλε δύο νέες πρωτοβουλίες. Η πρώτη είναι η δημιουργία του Ελληνογερμανικού  Γραφείου Νέων και η δεύτερη, η δυνατότητα που θα δοθεί στην ελληνική κοινότητα της Γερμανίας, μια κοινότητα με ιδιαίτερο δυναμισμό και συμβολή στη διεθνή εικόνα της χώρας που τη φιλοξενεί, να συμμετάσχει από ‘δω και στο εξής στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η έναρξη της εκδήλωσης έκλεισε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ  -η οποία χαιρέτισε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία αποτελεί μέρος του γόνιμου διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση- και του επιτρόπου Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Günther Hermann Oettinger.

Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν επίσης ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Μελετίου, Γ. Δαμουλάκης και Β. Μπαρμπάκος, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Ν. Λιόλιος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φ. Χατζηδιάκος, o πρόεδρος της Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Κ. Τζανακούλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι Περιφερειών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Σίντελφίνγκεν, της πόλης που φιλοξενεί τη Συνέλευση, Bernd Vöhringer, ο κ. Gerhard Bauer, έπαρχος του Schwäbisch Hall, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Guido Wolf.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet