ΚΕΔΕ: To 92% των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας είπε όχι στον «Κλεισθένη Ι»
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: To 92% των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας είπε όχι στον «Κλεισθένη Ι»

«Ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί από το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ δεν θα κάνει η Αυτοδιοίκηση. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε κάτω από κλίμα έντασης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, κάτω από κλίμα έντασης που προκλήθηκε από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση μετά από την ομοβροντία επιχειρημάτων των προέδρων της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, απαντώντας στα όσα επισήμανε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τον διάλογο που προηγήθηκε ανέφερε ότι «δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με την Αυτοδιοίκηση, ενώ το νομοσχέδιο το μόνο που περιέχει είναι το εκλογικό σύστημα το οποίο δεν περιέχει  την απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής, αλλά την δόλια αναλογική της δεύτερης Κυριακής. Το σχέδιο που προωθούν οδηγεί ουσιαστικά στην ακυβερνησία και σε αδυναμία επίλυσης των τοπικών προβλημάτων».

Ακολούθως ο κ. Γ. Πατούλης διερωτήθηκε «από ποια χώρα ξεσήκωσε η κυβέρνηση αυτό το σχέδιο». Όπως υπογράμμισε, «πουθενά στη Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο εκλογικό σύστημα». Στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι από τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων το 92% είναι κατά του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «To 92% των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας είπε όχι στον “Κλεισθένη Ι”».

Κατώτερο των προσδοκιών το νομοσχέδιο

«Θεωρούμε ότι είναι κατώτερο των προσδοκιών που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε διάλογο σε βάθος διετίας. Ας μας πει ο γενικός γραμματέας κ. Πουλάκης τι υιοθετήθηκε από τις θέσεις που της κατατέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση. Αν και συμμετείχαμε σε όλες τις φάσεις του διαλόγου που διεξήχθη, καταθέτοντας μάλιστα στο υπουργείο ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά και μια μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαπιστώσαμε ότι καμία από τις προτάσεις μας δεν υιοθετήθηκε. Το μόνο που περιέχει το νομοσχέδιο είναι ο εκλογικός νόμος. Η Αυτοδιοίκηση ζητά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της και τις προτάσεις της διαμορφωμένες κατά άρθρο υπό τη μορφή νομοσχεδίου» τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης.

Οι λόγοι που δεν μπορεί το νομοσχέδιο να αποτελέσει βάση συζήτησης

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης στο σύνολό του, ιδίως δε στα παρακάτω σημεία:

  • το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
  • τους πόρους που αφορούν την Αυτοδιοίκηση,
  • την καταστατική θέση των αιρετών και των εργαζομένων,
  • την πάταξη της γραφειοκρατίας,
  • τις ενδοαυτοδιοικητικές ανισότητες,
  • καθώς και το περίπλοκο σύστημα εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας. «Ο “Κλεισθένης Ι” δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών» τόνισε.

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος δήλωσε:

«Μπροστά στο αδιέξοδο και στην αδυναμία, τόσο του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν επί της ουσίας και με επιχειρήματα στα όσα επισημάνθηκαν από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης επέλεξαν να μας ασκήσουν bullying. Είναι τουλάχιστον τρομακτικός ο τρόπος που οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προσεγγίζουν την αυτοδιοίκηση.

»Με την εκδίωξη της Αυτοδιοίκησης από τη Βουλή και το υπουργείο ένα συμπέρασμα προκύπτει: ότι το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση δεν αντέχουν τη Δημοκρατία και επιλέγουν συνειδητά τη ρήξη.

»Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση και ζητώ να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης, που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική δημοκρατία».

Θέμα της συζήτησης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρη Γάκη, και είχε ως θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος-Νικόλαος Πουλάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet