Μάτι: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα θύματα – Σε απόγνωση οι κάτοικοι
Αυτοδιοίκηση

Μάτι: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τα θύματα – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πέρασαν 40 ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου και οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής ζουν ακόμη στο άγνωστο.

Μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της ανεπαρκούς κρατικής μέριμνας, καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επισκευές των κατοικιών τους επειδή δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ορίζει τη διαδικασία για τις πληγείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης, στις οποίες καταφεύγουν αρκετοί ζητώντας λύση, δηλώνουν ανεπάρκεια να ανταποκριθούν λόγω υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Συγκίνηση στο μνημόσυνο

Σαράντα ημέρες μετά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν η φωτιά άπλωσε το φονικό της χέρι σε Μάτι και Νέο Βουτζά, οδηγώντας στο θάνατο 98 ανθρώπους, τελέστηκε το μνημόσυνο στο Κόκκινο Λιμανάκι αλλά και στην Αργυρά Ακτή σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης.

Κόσμος από τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα βρέθηκε εκεί όπου οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί και θ’ αργήσουν πολύ να επουλωθούν. Ανάμεσά τους φυσικά, πολλοί συγγενείς των θυμάτων και κόσμος που θέλησε προσευχηθεί για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τους μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλο. Ειδικά στην Αργυρά Ακτή η συγκίνηση ήταν μεγάλη, αφού σ’ εκείνο το σημείο είναι και το μοιραίο οικόπεδο που έχασαν την ζωή τους 26 άνθρωποι.

Μπαράζ καταγγελιών

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής. Τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της συλλογής και διαχείρισης του επικίνδυνου για την υγεία αμιάντου καταγγέλλουν κάτοικοι στο Μάτι, μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ – Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ, αλλά  η μια εκ των τριών εταιρειών που διαθέτουν πιστοποίηση συλλογής και διαχείρισης αμιάντου τον ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών για την αποξήλωση και περισυλλογή – απομάκρυνση αμιάντου από την περιοχή ολοκληρώθηκε 40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, και την Παρασκευή 31/8 ή τη Δευτέρα 3/9  υπογράφεται η σχετική σύμβαση.

Η εκτίμηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τρεις μήνες.

«Από  το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς κ.κ. Σταθάκη και Σπίρτζη τη σοβαρότητα του θέματος αυτού, σημειώνει η ΣΕΚΜΑ. Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση τους θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λύση της τελευταίας στιγμής με τους παιδικούς σταθμούς

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, καθώς χιλιάδες παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν γνώριζαν αν θα μπορέσουν να πάνε σε δημόσιο παιδικό σταθμό, με την κυβέρνηση και τους δήμους να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών, ήρθε η ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Σύμφωνα με αυτή, κανένα παιδί που προέρχεται από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής δεν θα μείνει τελικά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αφού έγινε αποδεκτό το σχετικό αίτημα του διοικητικού της συμβουλίου από τα συναρμόδια υπουργεία.

Έτσι το σύνολο των παιδιών που προέρχονται από τους τέσσερις Δήμους που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά (Μαραθώνα, Ραφήνα – Πικέρμι, Μέγαρα και Λουτράκι) θα πάρουν voucher ακόμα κι αν οι φάκελοί τους είναι ελλιπείς.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet