Μήνυμα προέδρου Ομίλου για την UNESCO Β.Π. για την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου Ομίλου για την UNESCO Β.Π. για την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας

Με αφορμή την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Συμπληρώνονται φέτος 243 χρόνια από την 4η Ιουλίου του 1776, ημέρα υιοθέτησης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των δεκατριών αμερικανικών αποικιών που συνέστησαν τις πρώτες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η επέτειος αυτή έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη συστηματική εφαρμογή στην πράξη των φιλελεύθερων ιδεών του John Locke και του Montesquieu για ένα κράτος περιορισμένο ως προς την έκταση των αρμοδιοτήτων του, με διακριτές εξουσίες, και με σαφή θεσμική αναγνώριση μιας ευρείας σφαίρας ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ήταν η αφετηρία που άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και μετά από έναν πενταετή εμφύλιο πόλεμο Βορείων και Νοτίων για να καταργηθεί ο θεσμός της δουλείας σε όλες τις Πολιτείες. Στις 4 Ιουλίου του 1776, άνδρες από 13 πολιτείες συνέταξαν τη συνθήκη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας με ηγετικό πρόσωπο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.

»Ως Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων που προασπίζουμε τις αρχές της ισότητας των εθνών, της εθνικής αυτοκυριαρχίας και απελευθέρωσης στη βάση των ιδεωδών της UNESCO ως φορέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τιμούμε τις ιδέες, τις αρχές και τα ιδανικά που ενέπνευσαν την Αμερικανική Επανάσταση και την επέτειο της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι αναγκαίο οι αρχές αυτές να συνεχίσουν ισότιμα να εμπνέουν κάθε αγώνα για την ελευθερία σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ως Όμιλος θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της προαγωγής της ίσης μεταχείρισης, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών με στόχο τη μορφωτική και πολιτιστική “αφύπνιση” της κοινωνίας μας. Θα συνεχίσουμε, υπηρετώντας τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO, να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση του “πολιτισμού της ειρήνης” και της επίτευξης της παγκόσμιας συναδέλφωσης των λαών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet