Μεθοδεύσεις για ένταξη τετράχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία καταγγέλλει η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Μεθοδεύσεις για ένταξη τετράχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, διατυπώνει την έντονη διαμαρτυρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), για μεθοδεύσεις από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες παρουσιάζουν αυθαίρετα στοιχεία για την επάρκεια υποδομών με στόχο την ένταξη των τετράχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία.

Όπως υπογραμμίζει, «σε πολλές περιοχές της χώρας οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προβεί σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκειμένου να παρουσιάσουν αυθαίρετα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται επάρκεια υποδομών για την ένταξη των τετράχρονων νηπίων στα νηπιαγωγεία, με βάση τον νόμο 4521/2018».

Ο κ. Γ. Πατούλης σημειώνει ότι «η ΚΕΔΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να ανατραπεί ο προγραμματισμός χιλιάδων οικογενειών, αλλά και η ομαλή ένταξη των τετράχρονων στις δομές των νηπιαγωγείων, κάτι το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνεται».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «δεν μπορεί να παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα στην οποία τα νηπιαγωγεία εμφανίζουν επάρκεια θέσεων και υποδομών, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο».

Η διαφωνία της ΚΕΔΕ εστιάζεται σε τέσσερις κυρίως λόγους:

  1. Στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς συμβούλους, ολοήμερα νηπιαγωγεία κ.ά.
  2. Στις σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ζωή δεκάδων εργαζόμενων οικογενειών, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη ότι σήμερα οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν σε σχέση με τα νηπιαγωγεία, με διευρυμένο ωράριο και 11 μήνες τον χρόνο.
  3. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης.
  4. Δεν θα παρέχονται στα παιδιά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους χώρους.

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε καταγγελίες από δημάρχους οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις Τριμερών Επιτροπών «διά περιφοράς», όπως σημειώνει.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η καταγγελία των δημάρχων Αίγινας, Δ. Μούρτζη, Κυθήρων, Ε. Χαρχαλάκη, Πόρου, Ι. Δημητριάδη, Σπετσών, Π. Λυράκη, και Τροιζηνίας – Μεθάνων, Κ. Καραγιάννη, οι οποίοι επισημαίνουν ότι χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως συνεννόηση ή επικοινωνία έλαβαν ηλεκτρονική αλληλογραφία από τη Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, με την οποία τους ζητήθηκε μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους στις συγκεκριμένες Επιτροπές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει, επίσης:

«Οι δήμαρχοι μετά από τηλεφωνική διαμαρτυρία προς την αρμόδια διεύθυνση για την πρωτοφανή και άκρως προσβλητική προς τον θεσμό των Δημάρχων, μεθόδευση, έλαβαν δεύτερη πρόσκληση με την οποία τους ενημέρωναν ότι σε διάστημα είκοσι ωρών ήταν “υποχρεωμένοι” να μεταβούν στο Πειραιά, εντός της Μ. Εβδομάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις των αρμόδιων  Επιτροπών.

»Παρά τις διαμαρτυρίες τους ότι οι επιτροπές πρέπει να συνεδριάζουν στην έδρα του κάθε δήμου, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες αυτοψίες και να συνταχθεί το πρακτικό μέσω του οποίου θα διαπιστώνεται η επάρκεια ή μη υποδομών στα νηπιαγωγεία, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αντίθετα, συντάχθηκε πρακτικό στο οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά υποστήριζε, με αυθαίρετο τρόπο, ότι οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές επαρκούν για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου. Μάλιστα σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες Δημάρχων τους ζητήθηκε προφορικά να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το θέμα, «δια περιφοράς», κάτι το οποίο αρνήθηκαν. 

»Οι δήμαρχοι στην κοινή επιστολή που απέστειλαν στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποίησαν και στην ΚΕΔΕ, υπογραμμίζουν ότι “οι κτηριακές υποδομές των Νηπιαγωγείων δεν επαρκούν για την ένταξη σε αυτά το σχολικό έτος 2018-19 και των νηπίων που φέτος συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών”».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet