Μετατάξεις-εξπρές στους δήμους – “Πάτωσε” η ενδοδημοτική κινητικότητα
Αυτοδιοίκηση

Μετατάξεις-εξπρές στους δήμους – “Πάτωσε” η ενδοδημοτική κινητικότητα

Έρχονται υποχρεωτικές μετατάξεις εξπρές στους ΟΤΑ μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία της ενδοδημοτικής κινητικότητας που έχει ως στόχο 2.000 μετακινήσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ο στόχος της ενδοδημοτικής κινητικότητας που αφορά στην εθελοντική μετακίνηση 2.000 υπαλλήλων δεν φαίνεται δυνατό να επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί τρίτη παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το κίνητρο για τους μετακινούμενους υπαλλήλους ότι θα εξαιρεθούν στο μέλλον από ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απολύσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία της εθελοντικής κινητικότητας στους ΟΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για υποχρεωτικές μετατάξεις, καθώς δέχεται πιέσεις από την τρόικα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί με την τρόικα η διενέργεια μετατάξεων – εξπρές υπαλλήλων από δήμο σε δήμο ή ακόμα και σε περιφέρειες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών στους ΟΤΑ, όπου θα διαπιστωθεί που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό με βάση τα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν για κάθε κατηγορία δήμου (αστικός, ημιαστικός, ορεινός, νησιωτικός κτλ).

Οι μετακινήσεις του προσωπικού από δήμο σε δήμο θα έχουν σχέση και με την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, αφού δήμοι που βρίσκονται στο κόκκινο θα οδηγηθούν στην υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων σε άλλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης για την κινητικότητα στους ΟΤΑ θα εφαρμοστεί -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- από έναν συνδυασμό οργανογραμμάτων και οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι δήμοι.

Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 980 από τις 3.000 εθελοντικές μετακινήσεις στους ΟΤΑ και η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο και έδωσε νέα παράταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η επίτευξη του στόχου των υπολειπόμενων 2.000 εθελοντικών μετακινήσεων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας και εντάσσεται στον στόχο των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τα τέλη του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας με δυσμενέστερους όρους 23.000 υπάλληλοι εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός οδηγήθηκε σε απόλυση, από την οποία προστατεύονται οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε διαδημοτική κινητικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, στο τελευταίο στάδιο της διαδημοτικής κινητικότητας θα ενταχθούν μόνο μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων που μπορεί να φτάσουν τους 450 με 500 από τους 2.000 που είναι ο στόχος καθώς εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα:

  • Στη συνεργασία μεταξύ των δήμων αφού υπάλληλοι που θέλουν να μετακινηθούν δεν γίνονται δεκτοί από τους δήμους υποδοχής καθώς δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.
  • Από την άρνηση των απερχόμενων διοικήσεων να υπογράψουν τις μετακινήσεις υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμούν να δεσμεύσουν τις νέες δημοτικές αρχές που ορκίζονται στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
  • Στο μπλόκο που έχει προκαλέσει η ΠΟΕ ΟΤΑ στην εθελοντική κινητικότητα η οποία έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία.
  • Στην εξαίρεση των ΚΕΠ από την εθελοντική κινητικότητα όπου εκτιμάται ότι αποτελεί μία βασική υπηρεσία που θα μπορούσε να μετακινηθεί ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού.

Πηγή: ΤΟC

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet