Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε τη Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ελπίδα του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από τον μεγάλο θεσμικό του ρόλο να δημιουργήσει τις εγγυήσεις εκείνες, ώστε η Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει την αποστολή της.

«Ευχόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, «όπως προσφέρατε ως υπουργός σημαντικό έργο στην Αυτοδιοίκηση,  ότι το ίδιο θα κάνετε και ως ανώτατος άρχων της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους δεσμούς του με την Αυτοδιοίκηση από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Παυλόπουλος αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρεται, «τον ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη σημερινή εποχή όπου έχει επωμισθεί μεγάλο μέρος της κοινωνικής κρίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οι αρμοδιότητες που της εκχωρούνται να συνοδεύονται και από τα μέσα για να μπορεί να τις ασκήσει».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ο α΄ αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Γιάννης Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου και τα μέλη του Δ.Σ.  Απόστολος Κοιμήσης, Δημήτρης Μπίρμπας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Γ. Πατούλης (πρόεδρος της ΚΕΔΕ):  «Κύριε Πρόεδρε, ήρθαμε να σας συγχαρούμε από κοντά.  Έχουμε φέρει να σας προσφέρουμε ένα βιβλίο: τον  “Κώδικα περί συστάσεως των Δήμων” του 1833 – το γνωρίζετε περισσότερο από μένα –  αλλά το θεωρήσαμε ως ένα συμβολισμό να σας το δώσουμε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.  Και ευχόμαστε, όπως έχετε δώσει σημαντικό έργο στην Αυτοδιοίκηση, ότι το ίδιο θα κάνετε και ως ανώτατος άρχων στη χώρα».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας:  «Ευχαριστώ πολύ.  Τονίζω ότι μας συνδέουν πολλά από την εποχή του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκείνο που παραμένει, και θεωρώ ότι είναι μια ανάγκη για τον τόπο, είναι να αναλογισθούμε όλοι, όταν δίνουμε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως πρέπει να της παρέχουμε και τα μέσα για να μπορεί να τις ασκήσει. 

»Είναι ένα μεγάλο έλλειμμα, το οποίο έχει η Πολιτεία χρόνια ολόκληρα.  Με αποτέλεσμα η έλλειψη μέσων να οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα είδος απαξίωσης που δεν της ταιριάζει. Γιατί είναι ο θεσμός που έχει την αμεσότερη επαφή με τον πολίτη, ιδίως στη σημερινή εποχή όπου ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής κρίσης το έχει επωμισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

»Θα κάνω ό,τι μπορώ, γιατί αυτό πιστεύω χρόνια ολόκληρα, ως προς την αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ρόλο που της αξίζει.  Και, κυρίως, ως προς την εξεύρεση των μέσων που της είναι απαραίτητα για να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της κατά το Σύνταγμα».

Γ. Πατούλης: «Είμαστε, κύριε Πρόεδρε, σίγουροι – όπως κάνατε ως υπουργός, και ήταν η υπουργία με τους περισσότερους πόρους στην Αυτοδιοίκηση – ότι θα κάνετε και ως Πρόεδρος.  Και ελπίζουμε μέσα από τον  πολύ μεγάλο θεσμικό σας ρόλο θα δημιουργήσετε εκείνες τις εγγυήσεις ώστε η Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει την αποστολή της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet