Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, συναντήθηκε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης. Στη συνάντηση παρίσταντο από πλευράς ΚΕΔΕ πέραν του προέδρου της και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Ιωακειμίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων στην κατανομή και διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και στον ουσιαστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, στον νέο σχεδιασμό.

Από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τέθηκαν προς τον υφυπουργό τα ακόλουθα θέματα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης:

  • Η επανένταξη για χρηματοδότηση όλων των έργων που εκτελούνταν μέσω ΕΕΤΑA A.E.
  • Η εκτέλεση όλων των ώριμων έργων που αφορούν στο Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και χρηματοδοτούνται από το ΚΑΠΕ.
  • Η θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα στην επίτευξη υψηλών ρυθμών απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα. Καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον οι δήμοι να συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση και υψηλή απορροφητικότητα των πόρων και του νέου ΕΣΠΑ.
  • Η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, όπου θεωρείται κρίσιμος για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στον τομέα αυτό, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο, αφού ως θεσμός βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες.
  • Ο χρόνος όπου θα αρχίσει η έκδοση προσκλήσεων για το νέο ΕΣΠΑ, όσον αφορά τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού. Καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στο νέο ΕΣΠΑ για την Αυτοδιοίκηση.
  • Το αίτημα να δοθεί τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση μελετών αλλά και την υποβολή προτάσεων σε δήμους (κυρίως νησιωτικούς ή απομακρυσμένους) που στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν ουσιαστικά δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ.

Επίσης έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ μια αρχική συζήτηση, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας οριζόντιου προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά στην Αυτοδιοίκηση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «δεσμεύθηκε» για τα κάτωθι:

  • Θα δοθεί τεχνική βοήθεια (μέσω ΜΟΔ, ΕΕΤΑΑ A.E. κι ανεξάρτητων τεχνικών συμβούλων) προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν μελέτες και να συμμετάσχουν με προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ.
  • Για το ζήτημα των έργων της ΕΕΤΑΑ A.E. που είχαν απενταχθεί από τη χρηματοδότηση, μελετάται να δοθούν 67.000.000 για 50 έργα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.
  • Για τα έργα που αφορούν στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, θα υπάρξει αρχικά συνεννόηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, ώστε τελικά να μην απενταχθούν από τη χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθούν κι αυτά ως τις 31/12/2015.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ και το πώς μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, προς όφελος της ανάπτυξης τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και των τοπικών μας κοινωνιών. Η σημερινή συνάντηση είναι μόνον η αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας για ένα ζήτημα, που μας αφορά όλους και δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση της κεντρικής εξουσίας. Ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο τόσο στον νέο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, να έχουμε ουσιαστικό ρόλο. Το νέο ΕΣΠΑ είναι ίσως για τη χώρα μας η τελευταία μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια σημαντικών έργων και παρεμβάσεων και με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα για τα επόμενα χρόνια και την έλλειψη επαρκών εθνικών πόρων, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατόν βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., καθώς και για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΚΑΠΕ μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, αναμένουμε ως το τέλος της εβδομάδος την επίσημη δέσμευση του υπουργείου ότι θα εκτελεστούν χωρίς προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι ως Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη θετική κατάληξη αυτής της υπόθεσης, γιατί πρόκειται για έργα ώριμα, για τα οποία μάλιστα οι δήμοι έχουν προβεί σε έξοδα, προκειμένου να τα καταθέσουν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet