Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Η ιστορία των Ελλήνων δεν έχει τέλος, μόνο νέες αφετηρίες
Αυτοδιοίκηση

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Η ιστορία των Ελλήνων δεν έχει τέλος, μόνο νέες αφετηρίες

Η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, με αφορμή τη μαύρη Επέτειο της Άλωσης της Πόλης, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Μια ημέρα μνήμης για ολόκληρο τον Ελληνισμό η σημερινή αφού συμπληρώνονται 566 χρόνια από την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Έξι αιώνες έχουν περάσει και κανείς δεν μπορεί ούτε πρέπει να λησμονήσει την μαύρη εκείνη Τρίτη της 29ης Μαΐου 1453 όταν η Βασιλεύουσα, η Πόλις των πόλεων, εάλω. To Βυζάντιο, η κιβωτός της πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και το λίκνο του Χριστιανισμού έσβησε. Η αυτοκρατορία μπορεί να έπεσε, όμως ο “Μαρμαρωμένος” Αυτοκράτορας στέκει ακόμα ζωντανός και αγέρωχος στην ψυχή κάθε Έλληνα, σύμβολο ακατάλυτο και αθάνατο του ελληνικού πνεύματος, του ελληνικού Έθνους.

»Με την άλωση της Πόλης έκλεισε ένα μεγάλο ένδοξο κεφάλαιο της Ιστορίας του Ελληνισμού και ξεκίνησε μια περίοδος μακράς και επίπονης δοκιμασίας για το Γένος. Η πτώση της αυτοκρατορίας μάτωσε την ιστορική μας μνήμη, ανοίγοντας μία εθνική πληγή που μπορεί να μην αιμορραγεί πια αλλά εξακολουθεί να πονά με κάθε σκέψη, ερέθισμα και επέτειο μνήμης. “Κ’ είν’ η καρδιά μου σαν νεκρός θαμμένη. Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει… Η Πόλις θα σε ακολουθεί…» μας θυμίζει και μας αφυπνίζει ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Καβάφης να μην αφήσουμε να αλωθεί η Πόλη στην ψυχή μας.

»Ο Ελληνισμός θα επιβιώσει αρκεί να διαφυλάξει τα οράματα και τις μνήμες του. Ο Ελληνισμός δεν θα έχει μέλλον αν πάψει να ορθώνει το ανάστημά του ενώπιον όσων καιροφυλακτούν σε βάρος της πατρίδας μας. Οι ψίθυροι των αιώνων με το κρυφομίλημα των ηρωικών τελευταίων υπερασπιστών της, φτάνουν σαν αιώνια υπόμνηση χρέους. Μόνο αν μείνει άπαρτο το κάστρο της μνήμης που το συντήρησαν και το συντηρούν οι θρύλοι και μαζί τους οι ενσαρκωτές της εθνικής μας ιδέας, το Γένος θα επιβιώσει και θα δοξαστεί και πάλι.

»Ο Ελληνισμός ανά τους αιώνες έχει βιώσει πολλές μαύρες ημέρες αλλά έχει επιβιώσει και βρίσκει πάντα τη δύναμη να αναγεννάται από τις στάχτες του. Αυτή την αναγέννηση δεν πρέπει να την υποτιμούν άσπονδοι φίλοι και εχθροί. Η ιστορία των Ελλήνων δεν έχει τέλος, μόνο νέες αφετηρίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet