Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Καίριο βήμα η αποδοχή και ο σεβασμός στον διαφορετικό «άλλον»
Αυτοδιοίκηση

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Καίριο βήμα η αποδοχή και ο σεβασμός στον διαφορετικό «άλλον»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, προσφέρει μία ευκαιρία σε όλους μας ως κοινωνία, αλλά και σε καθέναν από εμάς ατομικά, να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία πιο «φιλική» αλλά και ισότιμη πραγματικότητα για τους «διαφορετικούς» συνανθρώπους μας. Όλοι μας έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο στον στενό ή στον ευρύτερο προσωπικό μας κύκλο που μας δίνει μαθήματα ζωής με τη δύναμη της ψυχής του «υπερασπιζόμενος» τη διαφορετικότητά του. Η αποδοχή και ο σεβασμός στον διαφορετικό «άλλον» είναι το πρώτο καίριο βήμα στην αναγνώριση και προώθηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία.

Μπορεί ως κοινωνία να έχουμε κάνει κάποια δειλά βήματα μπροστά σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να πράξουμε για εκείνους όσον αφορά στην ισότιμη διεκδίκηση όσων δικαιούνται και αξίζουν όμοια με τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτή τη διαδικασία της διευκόλυνσης των όρων διαβίωση, αλλά και της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδεία, στην εργασία, στην αναψυχή, στην προσβασιμότητα, Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συμπληρωματικό ρόλο. Ως κοινωνία έχουμε ηθικό χρέος να προσφέρουμε στους διαφορετικούς συνανθρώπους μας τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς, να μπορούν να μετακινούνται, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να συμμετέχουν ισότιμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής.

Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας με προβλήματα όρασης ή ακοής, με κινητικά προβλήματα, με νοητική υστέρηση να τους προσφέρουμε τη δίοδο για να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες ώστε να μπορούν να λειτουργούν, να δρουν και να αλληλοεπιδρούν, να εντάσσονται αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, ευαισθητοποιημένος σε θέματα προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 16 Δεκεμβρίου, διοργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τον χώρο της νομικής, της ιατρικής κ.α. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου Ατόμων με Αναπηρία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet