Να έχει λόγο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζητεί η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Να έχει λόγο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζητεί η ΚΕΔΕ

Στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, στη βάση της εγγύτητας και της επικουρικότητας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Έρευνας &  Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γ. Πατούλης, αφού τονίζει ότι από την ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία προκύπτει ότι στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης αρμοδιότητες  όπως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Πρωτοβάθμια Υγεία,  ασκούνται σε τοπικό επίπεδο , από την Αυτοδιοίκηση, αναφέρει ότι στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος συμπεριλήφθηκε η πρόταση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να μεταφερθούν στους Δήμους μια σειρά από αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, της κεντρικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες αυτές είναι και η αρμοδιότητα για τα Νηπιαγωγεία της χώρας.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρότασή μας θίγει κατεστημένες καταστάσεις. Όμως δεν μπορούν οι καταστάσεις αυτές  να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Θεωρούμε αδικαιολόγητο από τη μια να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα να λειτουργούν με δίδακτρα νηπιαγωγεία κι από την άλλη, να ανακαλύπτουν κάποιοι συνταγματικά κωλύματα για να ασκούν  την ίδια λειτουργία οι Δήμοι», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος και για την αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να αναγνωριστεί από όλους το δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει η ίδια για τις τοπικές υποθέσεις , όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο».

Ο Γ. Πατούλης επισημαίνει στον υπουργό Παιδείας ότι στον διάλογο αυτό οι δήμοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις.

Κλείνοντας την επιστολή του αναφέρει:

«Η επένδυση στη γνώση πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή κάθε χώρας με τα χαρακτηριστικά της πατρίδας μας. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει και τη βούληση και την ικανότητα να συμβάλλει δημιουργικά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet