Οδηγίες για να πάμε «διαβασμένοι» και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών
Αυτοδιοίκηση

Οδηγίες για να πάμε «διαβασμένοι» και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Επαναληπτικές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την Κυριακή 2/6/2019, συνέχεια του πρώτου γύρου που διεξήχθη την Κυριακή 26/5/2019. Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν για τις περιφέρειες και τους δήμους όπου δεν αναδείχθηκε νικητής από την πρώτη εκλογή με το 50% + μία ψήφο. Ειδικότερα, στον Βόρειο Τομέα έχουμε επαναληπτικές εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής και για τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου. Μόνο για την Περιφέρεια Αττικής καλούνται να ψηφίσουν οι δημότες Παπάγου – Χολαργού, αφού εκεί ο νυν δήμαρχος πέτυχε την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή.

Αναλυτικά, τα «πώς» και τα «τι» του β΄ γύρου των εκλογών, είναι:

Τι ώρα ψηφίζουμε; Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 2/6/2019.

Είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουμε; Ναι. Εξαιρούνται όσοι είναι άνω των 70 ετών και όσοι διαμένουν σε απόσταση άνω των 200 χλμ. από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Ποια έγγραφα χρειάζεται να έχουμε; Για να ψηφίσουμε χρειαζόμαστε ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει κάποια προσωπικά στοιχεία (π.χ. επώνυμο λόγω διαζυγίου), θα πρέπει ο ψηφοφόρος να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Πού ψηφίζουμε; Τα εκλογικά τμήματα δεν αλλάζουν και ψηφίζουμε όπου ψηφίσαμε και στον α’ γύρο, την προηγούμενη Κυριακή. Αν κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν ψήφισε πριν από μία εβδομάδα, μπορεί να βρει το εκλογικό του τμήμα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις», ή καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500 έως την Κυριακή στις 17:00. Αν κάποιος ψηφοφόρος δεν βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το τέλος της ψηφοφορίας.

Βάζουμε σταυρούς; Όχι, στον β΄ γύρο δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης, απλώς επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο ενός εκ των δύο συνδυασμών που συμμετέχουν. Παρ’ όλα αυτά, αν βάλουμε σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet