Οι έλεγχοι κεφαλαίου «εξανέμισαν» τις εκπτώσεις στα Βόρεια Προάστια
Αυτοδιοίκηση

Οι έλεγχοι κεφαλαίου «εξανέμισαν» τις εκπτώσεις στα Βόρεια Προάστια

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις συνέπεσαν με τη μεγάλη πολιτική και οικονομική αναστάτωση που προκάλεσαν η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, καθώς και η προκήρυξη νέων εκλογών. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να κληθούν έμποροι κι επαγγελματίες, για άλλη μια φορά, «να πληρώσουν τα σπασμένα».

Κάτι που αποτυπώνεται και στις τοπικές αγορές των Βορείων Προαστίων, όπως καταθέτουν στο ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ οι πρόεδροι των επιμέρους εμπορικών συλλόγων. Με εξαίρεση τον Δήμο Κηφισιάς, όπου η αγοραστική κίνηση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε Μαρούσι, Λυκόβρυση-Πεύκη και Χαλάνδρι (στην Πεντέλη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, λόγω αναστολής λειτουργίας του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής – ΕΝΕΒΑΠ, Βασίλειος Τσαγκάρης, δεν απέστειλε σχετικά στοιχεία) η πτώση έφθασε ακόμη και σε ποσοστό 60%.

Όσο για το μέλλον, όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι μόνο εάν προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν ελπίδες έστω και για μία ισχνή ανάκαμψη.

Το μόνο θετικό είναι ότι, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, οι Δήμοι βρίσκονται στο πλευρό των τοπικών αγορών, ενισχύοντας κάθε δράση που αυτές πραγματοποιούν.

Γιάννης Νικολαράκος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου
«Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο με τα capital controls»

Γ. Νικολαράκος - Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου

Ο τζίρος στις θερινές εκπτώσεις ήταν σαφώς μικρότερος από το 2014, κι αυτό εξαιτίας της γενικής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται ο τόπος μας. Βέβαια, με capital controls δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο!

Πιστεύω ότι με μια σταθερή κυβέρνηση,  η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της τοπικής αγοράς, κατά το 2015 έκλεισαν μερικές μικρές επιχειρήσεις, ένα ποσοστό περίπου 10%, αλλά παράλληλα βλέπουμε ότι ανοίγουν νέες!

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμαρουσίου είναι κοντά στον εμπορικό κόσμο της πόλης, με το μεγαλύτερο επίτευγμά του να είναι η βιοκλιματική ανάπλαση, η οποία έδωσε άλλον αέρα στο Μαρούσι.

Επίσης ο Δήμος βρίσκεται κοντά μας σε όλες τις εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου.

Τέλος, είμαστε σε συνεννόηση με τον κ. δήμαρχο, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου.

Ζεράρ Καραβάνης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς
«Μία σταθερή κυβέρνηση θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της τοπικής αγοράς»

Ζ. Καραβάνης - Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς

Λόγω των capital controls και όλου του πολιτικού προβλήματος που υπήρχε στην Ελλάδα κατά την περίοδο των εκπτώσεων, η αγορά της Κηφισιάς αντιμετώπισε δυσκολίες πέραν των συνηθισμένων.

Παρ΄ όλα αυτά, η αγορά της Κηφισιάς, μεγαλώνοντας την εκπτωτική περίοδο και αυξάνοντας τα ποσοστά των εκπτώσεων, κατάφερε να πλησιάσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε σχέση πάντα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα.

Γενικώς εκτιμώ ότι η αγορά δείχνει να έχει απορροφήσει τους «κραδασμούς» από τα καλοκαιρινά συμβάντα και την προκήρυξη εκλογών, οπότε είμαστε αισιόδοξοι. Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγήσει σε μία κυβέρνηση σταθερότητας, τότε είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η αγορά της Κηφισιάς θα κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα.

Αν και δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία, μία προσωπική εκτίμηση είναι ότι μέχρι στιγμής για το 2015 τα «λουκέτα» στην αγορά αυξήθηκαν μεταξύ 15% και 20%.

Η δημοτική Αρχή της Κηφισιάς είναι μαζί και δίπλα στον εμπορικό κόσμο της πόλης, προχωρώντας σε αρκετές ενέργειες τόνωσης της αγοράς, αλλά και διαφήμισής της.

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς, ενώ υπάρχουν προτάσεις και από τα δύο μέρη, οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα υλοποιηθούν, στην κατεύθυνση της περαιτέρω τόνωσης της τοπικής αγοράς.

Χριστίνα Παπαρούπα – Πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Λυκόβρυσης-Πεύκης
«Σημαντική η πτώση στην εμπορική κίνηση κατά τις εκπτώσεις»

Χριστίνα Παπαρούπα - Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Λυκόβρυσης-Πεύκης

Η ζήτηση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, με την κίνηση στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να σημειώνει πτώση της τάξης περίπου του 60%.

Όσο για τους επόμενους μήνες, το πώς θα κινηθεί η αγορά θα εξαρτηθεί από την σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τα «λουκέτα» καταστημάτων, Δήμος και Σύλλογος καταβάλλουμε προσπάθειες για τη στήριξη της αγοράς μας.

Πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι η οργάνωση δρώμενων, σε ανοικτούς χώρους, όπως εξ άλλου γίνεται σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες και η ανανέωση της μορφής των πλατειών της πόλης μας, ώστε να προσελκύονται οι καταναλωτές και να ενθαρρύνουμε τους περιπατητές και τους ποδηλάτες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης μας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς με οποιοδήποτε τρόπο.

Μαρία Σταμάτη – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλύα»
«Η αβεβαιότητα δεν ευνοεί την εμπορική δραστηριότητα»

Εκπτώσεις - Χαλάνδρι

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν φέτος στο πιο δυσχερές περιβάλλον των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο φετινός τζίρος των καταστημάτων για το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων του τρέχοντος έτους είχε ήδη μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στο δε διάστημα των καλοκαιρινών εκπτώσεων ο τζίρος κινήθηκε χαμηλότερα κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αν και πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, όσον αφορά την εμπορική κίνηση κατά τους επόμενους μήνες η κατάσταση είναι αβέβαιη και πολύ δύσκολα θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Παρ’ όλο που το Χαλάνδρι αποτελεί πολύ καλή αγορά στα Βόρεια Προάστια, η οποία κρατιέται «ζωντανή», κατά τη διάρκεια του 2015 περίπου 10 με 15 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Χαλανδρίου έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί είναι στο πλευρό μας, όπως, για παράδειγμα, στη μουσική συναυλία, με αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, που θα πραγματοποιήσουμε στο Θέατρο Ρεματιάς στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. Μία εκδήλωση η οποία χωρίς την ουσιαστική βοήθεια από τον Δήμο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, αυτό που θα θέλαμε επιπλέον από τον Δήμο είναι η βελτίωση του φωτισμού στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και εκδηλώσεις στις εορταστικές περιόδους, όπως Χριστούγεννα –Πάσχα κ.λπ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet