Οι έμποροι Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κλείνουν τα μαγαζιά τους στις 7/5
Αυτοδιοίκηση

Οι έμποροι Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κλείνουν τα μαγαζιά τους στις 7/5

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, η κοινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου (ΟΕΣΑΟΝΝΑ), με τη συμμετοχή των προέδρων Εμπορικών Συλλόγων μελών της, στο πλαίσιο της ανακίνησης της απελευθέρωσης των Κυριακών.

Στη συνέντευξη μετείχαν οι κ.κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Π. Φαλήρου, Άννυ Καυκά, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Νικόλαος Κογιουμτσής, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Μανεσιώτης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Ιωάννης Νικολαράκος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών & Εκδοτών Πειραιώς, Νικόλαος Πέτσας, πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Εμπόρων-Βιοτεχνών Κερατσινίου-Δραπετσώνας και γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Ζησιμόπουλος, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και αν. γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΑΟΝΝΑ, Παύλος Πολιτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος διαπραγμάτευσης, ακόμα και πριν την εποχή των μνημονίων, γινόμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να μπαίνει εμβόλιμη ως αναπτυξιακό μέτρο ή εκσυγχρονιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δήμος Παπαδημητρίου.

Ένα μέτρο που θ’ αρχίσουμε να πιστεύουμε πια ότι, πέρα από τις προφανείς επιχειρηματικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, μπαίνει σαν κερασάκι στην τούρτα για να μας αποπροσανατολίσει από όλα τα άλλα σοβαρότατα μέτρα που παίρνονται εις βάρος μας.

Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση, ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, να συνταχθεί με τη θέση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και να προτείνει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ήτοι την πρώτη Κυριακή των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων, όπου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων.

Όπως επισημάνθηκε και στην ανοιχτή επιστολή της ΕΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η απόφαση του ΣΤΕ αριθμ. 100/2017 είναι τόσο πρόσφατη που, κατά τη γνώμη μας, η αγνόησή της θα μπορούσε να συνιστά και συνταγματική εκτροπή.

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές είναι λυμένο από την ισχύουσα νομοθεσία, με την οποία δίνεται το δικαίωμα στις αντιπεριφέρειες, μετά από πρόταση των οικείων Εμπορικών Συλλόγων, να ρυθμίζουν τα της περιοχής τους με τρόπο ξεκάθαρο και νόμιμο. Αντίθετα, στο φημολογούμενο σχέδιο γίνεται ένας αυθαίρετος προσδιορισμός, δήθεν τουριστικών περιοχών και μάλιστα μόνο για τους θερινούς μήνες, αγνοώντας πλήρως τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

Σε ένα κράτος που τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ηλεκτρονικές πληρωμές, θα εκσυγχρονιστούμε ανοίγοντας τα καταστήματά μας Κυριακές που δεν χρειαζόμαστε;

Ως Ομοσπονδία, εκπροσωπούμε πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε καθαρά τουριστικές περιοχές και ακόμα περισσότερους σε μεικτές, και από πουθενά δεν εκφράστηκε η επιθυμία για αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου το οποίο κάλυπτε και όλες τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες των μελών μας.

Θεωρούμε ότι η διαφαινόμενη ρύθμιση θα περιπλέξει αντί ν’ απλοποιήσει τα πράγματα, κάνοντας τεράστια ζημιά σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και οικογένειες.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της ΟΕΣΑΟΝΝΑ, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΕΣΕΕ, θα δείξουν την αντίδρασή τους και αυτή
την φορά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet