«Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» από το ΙΤΑ
ΟΤΑ

«Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» από το ΙΤΑ

Όπως αναφέρει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» που θέτει τους Ελληνικούς Δήμους σε μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και προβάλει τους Δήμους της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ιδιαίτερες συνθήκες του τελευταίου έτους και η άμεση ανταπόκριση των Δήμων στην πανδημία Covid-19, με πολλαπλές δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών, καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι σκοπός της ευρωπαϊκής αυτής δράσης, είναι η αναγνώριση και η πιστοποίηση των ελληνικών Δήμων, οι οποίοι επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές Καλής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ακολούθως:

  1. Εκπροσώπηση, Συμμετοχή και Δίκαιη Διεξαγωγή Εκλογών.
  2. Ανταπόκριση.
  3. Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα.
  4. Προσβασιμότητα και Διαφάνεια.
  5. Κανόνες Δικαίου.
  6. Ηθική Συμπεριφορά.
  7. Δεξιότητα και Ικανότητα.
  8. Καινοτομία και  Δεκτικότητα στην Αλλαγή.
  9. Βιωσιμότητα και Μακροπρόθεσμος Προσανατολισμός.
  10. Χρηστή Δημοσιονομική Διαχείριση.
  11. Ανθρώπινα δικαιώματα, Πολιτισμική Διαφορετικότητα και Κοινωνική Συνοχή.
  12. Λογοδοσία.

Η δημοτική αρχή Παπάγου-Χολαργού προσθέτει ότι το επίπεδο διακυβέρνησης θα εκτιμηθεί μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης, η οποία θα παράσχει τις εξής πληροφορίες:

  • Περιγραφή των Αρχών Καλής Διακυβέρνησης και λίστα δραστηριοτήτων, οι οποίες κατά κανόνα βοηθούν το δήμο στην εφαρμογή των Αρχών αυτών.
  • Ενότητα αυτο-αξιολόγησης, όπου οι Δήμοι καλούνται να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή.
  • Ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού υπογραμμίζει πως τα ερωτηματολόγια του προγράμματος μπορείτε να τα βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΙΤΑ, σημειώνοντας ότι οι δράσεις και η ενημέρωση των Δήμων λόγω της πανδημίας COVID-19, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

  • Λήξη Προγράμματος: 30 Δεκεμβρίου 2020.
  • Τελετή Απονομής Σήματος: Αρχές 2021.

Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων, όπως αναφέρει η διοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet