Κομβικός ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων
ΟΤΑ

Κομβικός ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων

Κομβικός είναι ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ και Β’ βαθμού στη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων και αποφασιστική η συμβολή τους στην επιτυχή έκβασή τους.

Αυτό τονίστηκε στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώθηκε την Πέμπτη 18 Μαρτίου από το 4ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές, του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με συντονιστή τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Στο τραπέζι έλαβαν μέρος ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, η Έλενα Βάκα, δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Γεώργιος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και πρ. εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην ΚΕΔΕ, ο Μιχάλης Μητσός, αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτικής Σάμου, ο Βασίλειος Τσιάκος, δήμαρχος Καρδίτσας, ο Ιωάννης Κόκουρας, δήμαρχος Τυρνάβου και ο Γεράσιμος Μονιάς, δήμαρχος Σάμης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δήμαρχοι των περιοχών που υπέστησαν σημαντικές βλάβες από καταστροφές αναφέρθηκαν τόσο στις ενέργειες που πραγματοποίησαν, όσο και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων και κατά την περίοδο της αποκατάστασης από την κατασστροφή. Ενδεικτικά έγινε λόγος για την πολυπλοκότητα των κινδύνων και των καταστροφών, την απώλεια των συστημάτων διαχείρισης, την έλλειψη των άμεσα διαθέσιμων οικονομικών πόρων, την καθυστέρηση των αποζημιώσεων, την έλλειψη τεχνικού προσωπικού και τον περιορισμό των δράσεων λόγω της πανδημίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, αναφέρθηκε στην επιτυχή διαχείριση των φαινομένων του «Ιανού» και του πρόσφατου σεισμού στον Τύρναβο, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στη δημιουργία Μηχανισμού Άμεσης απόκρισης της Ένωσης για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή, στην οποία θα αυξάνει με εκθετικό βαθμό η πολυπλοκότητα και η συνθετότητα των καταστροφών και των κρίσεων, λόγω και της κλιματικής κρίσης, ενώ απαραίτητη είναι η απόλυτη συνεργασία των επιστημονικών, των επιχειρησιακών και των κοινωνικών φορέων για μια επιτυχή διαχείριση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet