Ουσιαστική Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ουραγός κεντρικών επιλογών;
ΟΤΑ

Ουσιαστική Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ουραγός κεντρικών επιλογών;

Για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, αρθρογραφούν δύο περιφερειακοί σύμβουλοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Μάριος Αθανασίου και Γιώργος Μπαλάφας) και πέντε δημοτικοί σύμβουλοι (Γιώργος Ανεμογιάννης/Ν. Φιλαδέλφεια-Ν. Χαλκηδόνα, Πάνος Γκόνης/Αγ. Παρασκευή, Πέτρος Κούκουζας/Μαρούσι, Αντώνης Φειδοπιάστης/Πεντέλη, Νίκος Χωριανόπουλος/Γαλάτσι).

«Από τον  Αύγουστο του 2019 η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλοίωσε ουσιαστικά τα εκλογικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, με διάφορα και συνεχή νομοθετήματα. Με την ανάληψη των καθηκόντων της έθεσε σε άμεση εφαρμογή μια σειρά αλλαγών και μετατροπών επί του ν/σ “Κλεισθένης”, έτσι ώστε τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να έχουν πλέον παραχωρήσει τις σημαντικότερες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά και στις όποιες επιτροπές θα συγκροτηθούν στους Δήμους και στις Περιφέρειες» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

«Συμπεραίνουμε εύκολα λοιπόν ότι ο “Κλεισθένης” δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού όλες οι διοικούσες παρατάξεις έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των 3/5 στις κατά τόπους διαμορφωμένες Οικονομικές Επιτροπές, όχι βέβαια ως απόρροια του εκλογικού αποτελέσματος όπως αυτό διαμορφώθηκε στη βάση ενός νόμου, αλλά με τη βίαιη τροποποίηση και την απόλυτη μετάλλαξη του νόμου αυτού, εντελώς έξω και πέρα όμως από τη βασική του στόχευση, αυτή των ευρύτερων διαπαραταξιακών συνεργασιών και των προγραμματικών τους συγκλίσεων.

»Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της εμμονές κατά της απλής αναλογικής, φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται με 43% και η παράταξή τους θα παίρνει με συμπληρωματικό «μπόνους» το 60% των εδρών, την ίδια στιγμή που μειώνει τις έδρες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και καταργεί τα κοινοτικά συμβούλια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet