Λ. Μενδώνη και Γ. Αμυράς: Ας ξεχάσουν τα λατομεία στο Πεντελικό
ΟΤΑ

Λ. Μενδώνη και Γ. Αμυράς: Ας ξεχάσουν τα λατομεία στο Πεντελικό

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκαν την Τρίτη 13/7 το Πεντελικό, μετά από πρόσκληση της δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρας Κεχαγιά, στο πλαίσιο παρουσίασης του «masterplan» για το Βουνό.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν, επίσης, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων και πρώην δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, Βλάσσης Σιώμος και οι αντιδήμαρχοι Πεντέλης Νατάσα Κοσμοπούλου και Άντα Μπούσουλα, υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.ά.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο των Αρχαίων Λατομείων Πεντέλης, στη Σπηλιά του Νταβέλη, τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, μετά από σχετική παρέμβαση του δημάρχου Διονύσου, ξεκαθάρισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει τελειώσει για την κυβέρνηση το ζήτημα των λατομείων. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση και τα δύο υπουργεία να κάνουν τόση δουλειά για την ανάπλαση του Πεντελικού και να έρχονται λατομεία από την πίσω πόρτα» υπογράμμισε με σαφήνεια ο κ. Αμυράς, ενώ η κ. Μενδώνη προσέθεσε ότι το ζήτημα των λατομείων έχει τελειώσει οριστικά.

Ειδικότερα, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι «έχουμε απαντήσει για το θέμα, δεν θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω», ενώ ο κ. Αμυράς σημείωσε: «Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργεία λατομείων, ας το ξεχάσουν. Η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με την επαναλειτουργία λατομείων».

Ο κ. Καλαφατέλης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου για το Πεντελικό, έθεσε στους υπουργούς και το ζήτημα της μετατροπής της βόρειας πλευράς του Βουνού σε χώρο αθλητισμού και πολιτισμού. Η κ. Μενδώνη δήλωσε καταρχήν σύμφωνη και αποδέχθηκε την εμπλοκή και συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στην προσπάθεια, από κοινού με το υπουργείο περιβάλλοντος, «υπό το πρίσμα του σύγχρονου πολιτισμού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Διονύσου έθεσε ακόμη στην υπουργό Πολιτισμού το ζήτημα της διαμόρφωσης και αξιοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου του Βωμού του Διονύσου στη Ραπεντώσα, που αν και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μνημείο για τη χώρα μας παραμένει αναξιοποίητο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να επιταχύνουν τις ενέργειες που απαιτούνται για να ξεμπλοκάρει το έργο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Ικαρίου εντάσσεται και στο συνολικό «masterplan» για το Πεντελικό.

Ο κ. Καλαφατέλης δήλωσε σχετικώς:

«Μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, σε συνέχεια σχετικής παρέμβασής μου, ότι για την κυβέρνηση έχει τελειώσει το θέμα των Λατομείων στο Πεντελικό Όρος, μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, αν και ακόμη δεν εφησυχάζουμε. Παράλληλα βρήκαμε θετική ανταπόκριση τόσο στο θέμα της μετατροπής της βόρειας πλευράς του Πεντελικού σε χώρο αθλητισμού και πολιτισμού όσο και του πάγιου αιτήματός μας για αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου του Βωμού του Διονύσου. 

»Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο αρμόδιους υπουργούς, την κ. Μενδώνη και τον κ. Αμυρά, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τον γενικό γραμματέα Μανώλη Γραφάκο για την ουσιαστική συνεισφορά του, και σύσσωμη την ηγεσία και τα στελέχη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Επίσης, τους βουλευτές που έκαναν ερωτήσεις, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, τον δήμαρχο Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο και τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμο, για την ουσιαστική μας συνεργασία που απέδωσε καρπούς.

»Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου μας, Γιάννη Φωτάκη, καθώς και όλα τα μέλη της Επιτροπής για τη συμβολή τους στον κοινό μας αγώνα κατά των λατομείων και βέβαια τους πολίτες που αγωνίζονται αλλά και αγωνιούν στο πλευρό μας. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους συμπολίτες μας».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Η ανάδειξη του Πεντελικού Όρους αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των φορέων που είμαστε σήμερα εδώ. Η Πεντέλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη των Αθηνών στην μακρά ιστορική διάρκεια. Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο οφείλουν να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Στο πλαίσιο αυτό η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, για το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων στη βόρεια πλευρά του Πεντελικού δήλωσε κατηγορηματικά:

«Όσοι επιχειρούν την ενδεχόμενη λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων, ας το ξεχάσουν. Η προσπάθεια ανάδειξης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου του βουνού δεν συνάδει με τέτοιες δραστηριότητες».

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, από την πλευρά της τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά σήμερα υποδεχτήκαμε την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, στον χώρο του Αρχαίου Λατομείου Πεντέλης.

»Η σημερινή συνάντηση εργασίας στον χώρο του Αρχαίου Λατομείου αποτυπώνει καθαρά την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Πολιτισμού ώστε το σχέδιο της ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, που έχει εκπονήσει ο Δήμος μας, να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε η προσπάθεια αυτή να μην μείνει κενό περιεχομένου, αλλά να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, σημείωσε:

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η παρουσία και οι δηλώσεις των δύο υπουργών στο Πεντελικό, που έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων επισκέψεων υπουργών στο Βουνό το τελευταίο 8μηνο, δείχνει για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες, πολιτική βούληση της πολιτείας να παρέμβει άμεσα, δυναμικά και ουσιαστικά  για την ανάπλαση και ανάδειξη του Πεντελικού.

»Η επίσκεψη και οι δηλώσεις των δύο υπουργών όμως έκαναν και σαφές προς όλους ότι διαφωνούν κάθετα με τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά και ότι έχουν απαντήσει αρνητικά εγγράφως οι υπηρεσίες τους και συνεπώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό.

»Τέλος, θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στους δύο υπουργούς γιατί, με  την παρουσία τους και τις κατευθύνσεις προς τους συνεργάτες τους, απέδειξαν την εκπεφρασμένη θέλησή τους να κινήσουν άμεσα και ουσιαστικά όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ξεπερνώντας σημαντικότητα προβλήματα, για να αναπλάσουν και να αναδείξουν το πολύπαθο Πεντελικό».

Σε κατά χώρα σύσκεψη, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το σχέδιο για  τη συνολική ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού που εκπόνησε ο Δήμος Πεντέλης, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου και του ΣΠΑΠ.

Δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική ανάδειξη των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, με έμφαση στο Αρχαίο Λατομείο και στο Ιερό του Διονύσου, που βρίσκεται στη βόρεια κλιτύ του βουνού. Το στρατηγικό σχέδιο του Πεντελικού Όρους αναμένεται να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εντός του τρέχοντος μηνός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet