Ο Γιώργος Κουράσης στο «Ε»: Ο Πολιτισμός είναι κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας
Αυτοδιοίκηση

Ο Γιώργος Κουράσης στο «Ε»: Ο Πολιτισμός είναι κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας

Τον γνωρίζουμε κυρίως μέσα από τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Απεναντίας, αποτελεί πλέον και έναν ισχυρό διαδημοτικό πολιτιστικό πόλο, που προάγει την πολιτιστική άμιλλα μεταξύ των Δήμων – μελών του.

Συνέντευξη στη Λυδία Καραθανάση

Γιατί, όπως λέει και ο πρόεδρός του, Γιώργος Κουράσης, «ο πολιτισμός είναι η ίδια η ζωή μας και νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξή του».

Το «Ε» ζήτησε να μάθει από τον κ. Κουράση το «γιατί» και το «πώς» ξεκίνησε η πολιτιστική δραστηριότητα του ΣΒΑΠ, πώς αυτή υλοποιείται και τι ανταπόκριση βρήκε τόσο από τους Δήμους – μέλη του, όσο και από το κοινό.

.

Κύριε Κουράση, ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων έκανε ένα φιλόδοξο άνοιγμα προς τον Πολιτισμό. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα αυτή και τι ανάγκες ήρθε να καλύψει;

Καταρχήν, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό προβλεπόταν από το καταστατικό μας. Μέσα στη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπήρχε και ο Πολιτισμός.

Έτσι, λοιπόν, αυτό που κάνουμε είναι να προωθούμε τα πολιτιστικά προγράμματα που κάνει ένας δήμος με τα δικά του μέσα σε όμορους δήμους. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία ευγενής άμιλλα μεταξύ όλων των μελών του Συνδέσμου μας σε ό,τι αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα.

Έτσι, ξεκίνησε το κομμάτι της πολιτιστικής δράσης μας. Καταγράψαμε, λοιπόν, σε όλους τους Δήμους – μέλη μας τις δομές που υπάρχουν, τους πολιτιστικούς χώρους που διαθέτουν και τι θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε κάθε έναν από αυτούς. Γιατί, αντιλαμβάνεστε, ότι οι σκηνές και τα θέατρα είναι περιορισμένα τον χειμώνα και, επίσης, άλλες δραστηριότητες παρουσιάζεις σε έναν υπαίθριο χώρο και άλλες σε έναν κλειστό.

Μετά την καταγραφή, αρχίσαμε να παρουσιάζουμε διάφορες πολιτιστικές δουλειές ενός δήμου στους διπλανούς του δήμους, κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση στις πολιτιστικές αναζητήσεις του Συνδέσμου μας.

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία ευγενής άμιλλα μεταξύ όλων των μελών του Συνδέσμου μας σε ό,τι αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα…»

Τελικώς, ο Πολιτισμός είναι βιώσιμος σήμερα και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας;

Το πιστεύω ακράδαντα. Ο πολιτισμός μας είναι πλούτος στη χώρα μας. Ασφαλώς και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε και να μην θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό μπορούν μόνοι τους να αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

Όλοι μαζί, εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, οφείλουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο. Ο πολιτισμός είναι η ίδια η ζωή μας και νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξή του.

Πώς υποδέχθηκαν οι Δήμοι – μέλη του Συνδέσμου σας τη συγκεκριμένη πολιτιστική πρωτοβουλία του ΣΒΑΠ;

Όπως σας είπα, δεν τους αιφνιδιάσαμε. Συνεργαστήκαμε με τους ανθρώπους που έχουν ορίσει οι δήμαρχοι για το αντικείμενο αυτό, ανταλλάξαμε μαζί τους απόψεις, είδαμε τι μπορούσαμε να κάνουμε για να συμπληρώσουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε Δήμου. Γιατί όλοι οι δήμοι έχουν τέτοιες δραστηριότητες.

Αυτό που χρειάστηκε να κάνουμε εμείς ήταν να συνθέσουμε πάνω στο δικό τους πρόγραμμα, στις δικές τους δραστηριότητες, να συμβάλλουμε με κάτι περαιτέρω που να έχει σκοπό τη γνωστοποίηση και τη στήριξη των πολιτιστικών δράσεών τους και από άλλους. Να ενισχύσουμε αυτό που ήδη κάνουν, να του δώσουμε μια κατά κάποιον τρόπο προστιθέμενη αξία.

Για παράδειγμα, την ερχόμενη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης, του δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού, πραγματοποιούμε μια μεγάλη διαδημοτική χριστουγεννιάτικη γιορτή Παιδικών Χορωδιών, με πάνω από 100 παιδιά από τους Δήμους Βριλησσίων, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας και, βέβαια, Παπάγου – Χολαργού.

Με τέτοιες εκδηλώσεις, η ανταπόκριση που έχουμε από τους Δήμους – μέλη μας δεν μπορεί παρά να είναι θετική.

.
.

 

 

 

 

 

Και η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν πώς προέκυψε κ. Κουράση; 

Αυτό ήταν  το επόμενο βήμα του Συνδέσμου μας στο κομμάτι του πολιτισμού, μετά την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Δήμων – μελών του.

Η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν προέκυψε από δική μας αναζήτηση. Κάποιος συνάδελφος «έβαλε το θέμα στο τραπέζι», το συζητήσαμε και ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Θεάτρου.

Και όλα αυτά, καθώς γνωρίζαμε ότι το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν έχει μία πολύ καλή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτιστικό στερέωμα της χώρας, από τον αείμνηστο Κουν μέχρι και σήμερα, συνεχίζοντας να παράγει πολλά θέματα σχετικά με θεατρικές παραστάσεις, βασιζόμενο σε νέους ηθοποιούς που έχουν όρεξη, διάθεση, μεράκι, που θέλουν να γίνουν γνωστοί, να αναδείξουν το ταλέντο τους και, κυρίως, να δημιουργήσουν πάνω σε αυτό που αγαπούν.

Υπάρχουν και συνεργασίες στο πολιτιστικό κομμάτι και με άλλους φορείς και ποιες είναι αυτές;

Βεβαίως. Σημαντική είναι επίσης και η συνεργασία του Συνδέσμου μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία στεγάζεται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια εξίσου δυνατή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με μια ομάδα πολύ καλών καλλιτεχνών, με τους οποίους ήδη έχουμε παρουσιάσει αρκετές παραστάσεις σε μέλη του Συνδέσμου μας.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αυτές οι παραστάσεις απαιτούν και ανάλογες υποδομές που δυστυχώς δεν υπάρχουν σε όλους τους δήμους. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να παρουσιαστούν σε χώρους οι οποίοι δεν πληρούν απολύτως τις προϋποθέσεις που απαιτούν τα έργα αυτά. Γεγονός που δεν σας κρύβω είναι κάπως δεσμευτικό για εμάς σε ό,τι αφορά την κλίμακα της συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

.
.

 

 

 

 

 

Κύριε Κουράση, πώς ανταποκρίνονται οι νέοι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναλαμβάνει ο ΣΒΑΠ;

Είναι δυναμική η παρουσία των νέων στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Συνδέσμου και μάλιστα, όχι μόνο ως θεατές. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί νέοι συμμετέχουν στα πολιτιστικά τμήματα των Δήμων – μελών μας, οπότε το νεανικό στοιχείο δεν μας λείπει.

Ποια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ο ΣΒΑΠ θα ξεχωρίζατε και γιατί; 

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια γιατί κάθε μία έχει την ιδιαιτερότητά της. Εξάλλου και σε αυτές τις περιπτώσεις υπεισέρχεται το κριτήριο της υποκειμενικότητας. Το κοινό που έρχεται να παρακολουθήσει ένα πολιτιστικό δρώμενο, προηγουμένως έχουμε φροντίσει να έχει ενημερωθεί επαρκώς γι’ αυτό, οπότε το έχει επιλέξει γιατί του ταιριάζει. Οπότε φεύγουν όλοι ικανοποιημένοι και με χαρά ρωτούν πότε θα υπάρξει η επόμενη εκδήλωση.

Άρα, προσωπικώς δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι. Όλα έχουν την ίδια βαρύτητα και τελικώς ο κόσμος είναι αυτός, που με την παρουσία του και το ενδιαφέρον που δείχνει, ουσιαστικά ξεχωρίζει την κάθε παράσταση.

.

Και μια τελευταία ερώτηση κ. πρόεδρε. Σε επίπεδο πολιτιστικών δράσεων τι να περιμένουμε για τους επόμενους μήνες;

Πριν λίγες μέρες εντάξαμε στον προϋπολογισμό μας τα ποσά, που εγγράφουμε κάθε χρόνο, για τις πολιτιστικές δράσεις μας.

Οπότε, μπαίνουμε εκ νέου στη διαδικασία της αναζήτησης νέων θεατρικών παραστάσεων. Και η διαδικασία αυτή, ξέρετε, δεν είναι τυπική. Επιδιώκουμε, όσο είναι αυτό δυνατόν, να παρακολουθούμε και εμείς διάφορες παραστάσεις, πριν αποφασίσουμε την ένταξή τους στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Συνδέσμου.

Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να σας έχουμε νεότερα για τις πολιτιστικές δράσεις της νέας χρονιάς.

Να ευχηθούμε, λοιπόν, μια πλούσια πολιτιστική χρονιά για το 2019…

Σας ευχαριστούμε πολύ και θα βάλουμε τα δυνατά μας για να είναι όντως μια πλούσια χρονιά…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet