Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρουσίασε λεύκωμα για τον Ιωάννη Καποδίστρια
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρουσίασε λεύκωμα για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Σε μια λαμπρή τελετή παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργο Πατούλη, το λεύκωμα για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κ. Γ. Πατούλης αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και στον ρόλο που διαδραμάτισε προκειμένου να τεθούν οι βάσεις του Ελληνικού Κράτους, τόνισε ότι «έχουμε ανάγκη από έναν σύγχρονο Καποδίστρια για να πάψουμε να είμαστε σκλάβοι στους δανειστές μας» και έκανε γνωστό ότι με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, το 2017 θα είναι έτος «Ιωάννη Καποδίστρια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «ο Ι. Καποδίστριας υπήρξε με τη διπλωματική του παρουσία, πρόδρομος εισηγητής της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης και συνέβαλε στην εδραίωση της ευρωπαϊκής ισορροπίας δυνάμεων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τόνισε ότι «βιώνουμε μια ιδιότυπη σκλαβιά. Αυτή τη φορά όχι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά στους δανειστές μας». «Είμαστε υπόδουλοι στην αυτοκρατορία του χρήματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι γιορτάζουμε κάθε 25η Μαρτίου «την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα».

Όπως έκανε γνωστό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016 στη Θεσσαλονίκη, πήρε την απόφαση να ανακηρύξει το 2017 ως έτος «Ιωάννη Καποδίστρια».

Αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο που είχε σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο σημείωσε ότι ακόμη και ο Μέτερνιχ υποκλίθηκε στην προσωπικότητα του Έλληνα διπλωμάτη λέγοντας ότι «ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται, είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος».

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

«Απαιτούμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Απαιτούμε τη δημιουργία ενός νέου κράτους, επιτελικού στη λειτουργία και μικρότερου σε μέγεθος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να είναι οικονομικά αυτοδύναμοι και λειτουργικά αυτοτελείς.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση που πήρε το όνομα του Ι. Καποδίστρια επισήμανε ότι αποδείχθηκε «ατελής», «μετά τον “Καποδίστρια, ήρθε ο “Καλλικράτης”, ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να εκσυγχρονίσει τις δομές και τη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Η κεντρική εξουσία αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να δώσει πόρους, αρμοδιότητες και θεσμικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, για να επιτελέσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα το έργο της, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σήμερα για την αλλαγή και του «Καλλικράτη» και παρουσίασε επιγραμματικά τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του πρόσθεσε ότι «ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας». Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τόνισε, «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και να αναληφθεί μια συνολική εθνική προσπάθεια, από όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας μας, πέρα και πάνω από κόμματα».

«Σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση δηλώνει “παρών”. Μπορεί να μην γεννιούνται εύκολα Καποδίστριες, όμως είναι βέβαιο ότι μπορούν και σήμερα στην Ελλάδα να υπάρξουν προσωπικότητες που θα επιτύχουν να εμφυσήσουν στον λαό μας αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, να αξιοποιήσουν την πλούσια κληρονομιά που μας διαθέτει η ιστορία και ο πολιτισμός μας, να επιδείξουν πνεύμα εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνεργασίας, για να πάρουμε και υλοποιήσουμε στη συνέχεια τις δύσκολες αλλά αναγκαίες πολιτικές, που θα μας βγάλουν οριστικά από όσα μας κρατούν ακόμη υπόδουλους», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον ιστορικό ρόλο του Ι. Καποδίστρια αναφέρθηκαν η δρ Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», ο δήμαρχος Ναυπλιέων και πρόεδρος του «Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας», Δημήτρης Κωστούρος, και ο πρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet