Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Γλυφάδας με κύριο θέμα συζήτησης «Θαλάσσια ρύπανση – Οι αρμοδιότητες των Δήμων και η ανάγκη εφαρμογής τοπικών σχεδίων διαχείρισης», η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου που επλήγη από τη ρύπανση που προκάλεσε το πρόσφατο περιστατικό της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Συγκεκριμένα συμμετείχαν, εκτός του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Περάματος, Ιωάννης Λαγουδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Καλαματιανός, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη την Αττική, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, πρότεινε την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας, κυρίως στον τομέα της πρόληψης ατυχημάτων ρύπανσης της θάλασσας, αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα, καθώς και της χημικής ρύπανσης. Πρότεινε, επίσης, την εξειδικευμένη εκπαίδευση των εθελοντών για τους παραπάνω τομείς.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ κατέληξε σημειώνοντας ότι:

«Είναι προφανές ότι εκείνο που και σε αυτή την περίπτωση εξέλιπε ήταν ο σχεδιασμός προληπτικών μέτρων και μηχανισμών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή έστω να αμβλύνουν το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να σχεδιάσουμε από την αρχή τα σχέδια δράσης μας, ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους τομείς στην πολιτική προστασία. Πρέπει με άλλα λόγια να επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο πρόληψης στη χώρα μας στο σύνολό του, πρέπει να προσθέσουμε νέους τομείς στην Πολιτική Προστασία και να μεριμνήσουμε για τη δημιουργία νέων εθελοντικών υποδομών σε νέους τομείς και την στελέχωσή τους, με ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές. Αυτονόητο βέβαια είναι ότι προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται να επανεξετάσουμε και να επανασχεδιάσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, αλλά και τα θέματα της χρηματοδότησης για δράσεις Πολιτικής Προστασίας τόσο των Δήμων όσο και των Συνδέσμων Δήμων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet