Video

Πέρασε επιτυχώς «Διά Πυρός 2018» το Πεντελικό όρος – Βίντεο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη θέση Πύριζα, στην περιοχή Καρυδιάς, στο Πεντελικό, την Τρίτη 8 Μαΐου 2018. Drone του Πυροσβεστικού Σώματος αντελήφθη τον κίνδυνο και έθεσε σε συναγερμό το Κλιμάκιο Πυροσβεστικής στην Πεντέλη και τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση των επίγειων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στην περιοχή επιχείρησαν και εναέρια μέσα (αεροσκάφη «Πετζετέλ», «Καναντέρ», καθώς και ελικόπτερα «Σινούκ»), ενώ χρειάστηκε επέμβαση και ελικοπτέρου «Σούπερ Πούμα» για την αεροδιακομιδή στελέχους του Π.Σ., που τραυματίστηκε κατά τη διαδικασία κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ευτυχώς, η εξέλιξη της όλης επιχείρησης ήταν επιτυχής κι ακόμη ευτυχέστερο ότι επρόκειτο για το σενάριο της άσκησης με την κωδική ονομασία «Διά Πυρός 2018» που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, με τη συμμετοχή, εκτός του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμακίων των Δήμων και εθελοντών.

Παρακολουθώντας την άσκηση.

Η άσκηση αφορούσε στην αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας δασικής πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικό, φορέων. Στόχος της άσκησης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕΠΥΔ), με επικεφαλής τον διοικητή της, υποστράτηγο Π.Σ. Αχιλλέα Τζουβάρα, ήταν μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ποιότητας της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Εξέλιξη της άσκησης «Διά Πυρός 2018».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση (θαμνώδη – παλιό καμένο), η οποία κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, για χρονικό διάστημα μιας ώρας, περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο, και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από το Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών του Π.Σ., το οποίο κατά τη διάρκεια πτήσης του εντοπίζει εστία πυρκαγιάς και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ). Τηλεφώνημα από διερχόμενο ποδηλάτη στο σημείο αναφέρει ότι λευκό βαν κινείται ύποπτα στην περιοχή. Δίνεται διαταγή στον χειριστή του ΣμηΕΑ να το κατευθύνει βόρεια – βορειοανατολικά της Θέσης Πύριζα και να προσπαθήσει να εντοπίσει το λευκό βαν, ενώ ειδοποιείται αμέσως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να σπεύσει στο σημείο. Η ΔΑΕΕ, μετά από έλεγχο, ακινητοποιεί προς έλεγχο όχημα που μοιάζει με την περιγραφή που έχει δοθεί και στο εσωτερικό του βρίσκει ένα μπιτόνι με βενζίνη και στουπιά, τα οποία κατάσχει και εν συνεχεία προβαίνει στη σύλληψη του οδηγού του οχήματος.

Το ΕΣΚΕ, αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και των γενικότερων συνθηκών της περιοχής, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις του Π.Σ. και Εθελοντικών Ομάδων, οι οποίες κινούνται για άμεση επέμβαση, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται επιπλέον επίγειες δυνάμεις (οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), εναέρια μέσα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, ύστερα από πτώση, τραυματίζεται πυροσβέστης του πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ στον δεξί ώμο. Λόγω του ότι η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη αποφασίζεται να ενεργοποιήσει το SUPER PUMA για να παραλάβει και να μεταφέρει τον πυροσβέστη σε ασφαλές σημείο.

Τελικώς επιτυγχάνεται η διακοπή της εξέλιξης της πυρκαγιάς μετά τις ρίψεις των αεροσκαφών και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων, ενώ οι δυνάμεις που ενεργούν περιμετρικά στις πλευρές και στην ουρά της πυρκαγιάς σταδιακά επιτυγχάνουν τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλ. Σιώμος.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις από τους: 12ο και 9ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, την Π.Υ. Νέας Μάκρης, την 1η ΕΜΑΚ, την ομάδα ΘΗΣΕΑΣ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, τη Διεύθυνση Εναερίων Μέσων, τα ΣμηΕΑ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη ΔΑΕΕ, την Περιφέρεια Αττικής, το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, τον ΣΠΑΠ, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. για τον εντοπισμό της εστίας της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης, πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL-CL), ελικόπτερο του ΓΕΣ (CHINOOK) και τα ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA. Σε ετοιμότητα παρέμεναν κοντά στο πεδίο της άσκησης ένα ασθενοφόρο του Π.Σ. και το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» σε συνεργασία με το ΕΣΚΕ είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της άσκησης.

Οι δηλώσεις μετά το πέρας της άσκησης:

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον σύντομο χαιρετισμό του, είπε:

«Δίνω συγχαρητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα για την πολύ καλά συντονισμένη, σχεδιασμένη, συγκροτημένη άσκηση. Είδατε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα, ακόμη και μέσα που βρήκαμε καταχωνιασμένα από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μη νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο -το είδατε στην πράξη- να συγκεντρώσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους και όλα αυτά τα μέσα.
Συγχαρητήρια στους εθελοντές, στην Περιφέρεια και στους Δήμους που παρείχαν τα μέσα και τους ανθρώπους για τη διεξαγωγή της άσκησης. Καμία προσπάθεια δεν πετυχαίνει μόνο με έναν φορέα και η όποια προσπάθεια για να έχει καλό αποτέλεσμα πρέπει να συντονίζει και να συνδυάζει όλα τα μέσα και τους ανθρώπους.

»Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και πιστεύουμε ότι αν χρειαστεί θα είναι και συντονισμένη η ενέργεια και θα έχει γρήγορο αποτέλεσμα, για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το φυσικό μας πλούτο».

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι αυτή η άσκηση σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στην οποία θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί τους προηγούμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων, αντιστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ., ο μητροπολίτης Θερμοπυλών, Ιωάννης Σακελλαρίου, οι αντιπεριφερειάρχες Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλλίπου, οι δήμαρχοι Πεντέλης, ∆ημήτρης Στεργίου, Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Βριλησσίων, Ξένοφων Μανιατογιάννης, Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, οι αντιδήμαρχοι Παλλήνης Μπάρμπας Ιωάννης και Πυργιώτης Αλέξανδρος, Ραφήνας, Αντώνης Παλπατζής, η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, εντεταλμένη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα, ο δασάρχης Πεντέλης, Θανάσης Ρέππας, ο γενικός γραμματέας της Δ/νσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Αναστάσιος Καλπαξίδης, από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών ο Γεώργιος Βασιλόπουλος, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο πρόεδρος ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και του Δασαρχείου Πεντέλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet