“Διαλύουν τους Δήμους οι επανέλεγχοι των συμβάσεων”
Αυτοδιοίκηση

“Διαλύουν τους Δήμους οι επανέλεγχοι των συμβάσεων”

Στις 18 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ, δόθηκε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τους 10 δημάρχους της Αττικής οι οποίοι, από κοινού με άλλους 9 δημάρχους στην επικράτεια, αρνούνται τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων των δημοτικών τους υπαλλήλων.

Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι: Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, Καισαριανής Γιώργος Κοντόσταυλος, Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος και Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. Τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη που δεν μπόρεσαν να παραστούν, εκπροσώπησαν αντίστοιχα οι αντιδήμαρχοι Γιάννα Χριστόγλου και Γιάννης Σπανός. Στο πάνελ των ομιλητών, συμμετείχε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με τη δημοτική παράταξη ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ.

Την εισήγηση του θέματος προς τους εκπροσώπους του Τύπου έκανε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος τόνισε ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων εργασίας που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις απολύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σε εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές που για μία ακόμα φορά έβαλαν στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), των εφημερίδων «Αυγή», «Δρόμος της Αριστεράς», «Παρασκήνιο», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Αγώνας της Κρήτης» της Κυπριακής εφημερίδας «Χαραυγή», του ενημερωτικού σάιτ «MyOta», των τοπικών εφημερίδων Χαλανδρίου «Μαχητική Φωνή» και Ν. Ηρακλείου «Ζω» και του τηλεοπτικού σταθμού «Star Chanel». Στις ερωτήσεις τους, απάντησαν με σαφήνεια οι δήμαρχοι Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Χαλανδρίου, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τόνισαν:

  • Ότι ο έλεγχος γίνεται σε νέα βάση και με αναδρομική αλλαγή των κριτηρίων που ίσχυαν βάσει του διατάγματος Παυλόπουλου, το οποίο ερμηνεύεται σήμερα διαφορετικά. Τα στοιχεία πλαστότητας μάλλον είναι πενιχρά, οπότε αλλάζοντας τα δεδομένα, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει τα νούμερα των απολύσεων για τα οποία έχει δεσμευτεί.
  • Ότι η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και η κατάργηση των θέσεών τους, θα αφήσει τις υπηρεσίες των Δήμων πραγματικά διαλυμένες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στις πιο κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές δομές, οι παιδικοί σταθμοί κ.λπ.
  • Ότι μέσα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Αυτοδιοίκησης όπου βρίσκει κανείς όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων (μόνιμους υπαλλήλους, συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους κ.λπ.) προέχει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με κύριο στόχο την αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.
  • Ότι κανείς δεν απορρίπτει την αξιολόγηση, όχι όμως αυτή που βασίζεται σε προκρούστειες ποσοστώσεις με σκοπό τις απολύσεις, αλλά την αξιολόγηση που θα γίνεται με άλλη αντίληψη και με σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
  • Ότι υπάρχει σαφές πολιτικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης για τη μετακίνηση από τον δημόσιο χώρο προς το κεφάλαιο και τους ιδιώτες, όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπηρεσίες που βάλλονται πρώτιστα, είναι οι παιδικοί σταθμοί και η καθαριότητα, τομείς που έχουν τεράστια ποσοστά κέρδους για τους ιδιώτες στους οποίους υπάρχει πρόθεση να εκχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους.
  • Ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαμορφωθούν άλλοι συσχετισμοί μέσα στην ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ, ώστε η μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τους περιορισμούς του «Καλλικράτη» να δοθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους με σκοπό να μείνουν όρθιοι οι Δήμοι και να στηρίξουν τους δημότες τους, που βιώνουν την κοινωνική καταστροφή μέσα στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που περνάει η κοινωνία μεταπολεμικά.

Τέλος, αυτό που τονίστηκε είναι ότι η αντίσταση στα κυβερνητικά σχέδια μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με την ενότητα και τη συνεργασία των σωματείων των εργαζομένων αλλά και την κινητοποίηση των ίδιων των δημοτών, που κόντρα στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν ότι με τις απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων, τη διάλυση των υπηρεσιών και την εκχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, ο μεγάλος χαμένος είναι τελικά ο ίδιος ο πολίτης.

Παρέμβαση έκανε ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή των 19 δημάρχων δείχνει τον δρόμο, για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει τη «χαμένη τιμή» της, τη στιγμή που με την εκτεταμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τις μειώσεις προσωπικού και τις περικοπές καταρρέουν οι υπηρεσίες, οι δημόσιες και κοινωνικές δομές εκχωρούνται σε ιδιώτες και αυξάνονται οι δαπάνες των δήμων τις οποίες εν τέλει καλούνται να πληρώσουν οι δημότες. Επίσης ενημέρωσε ότι η διοίκηση Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, πέραν της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, άσκησε και το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωσε απολυμένους σχολικούς φύλακες και επέβαλλε την επαναπρόσληψή τους.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στους Δήμους που αποφάσισαν να μην στείλουν στοιχεία για τον έλεγχο των συμβάσεων προστέθηκε ο Δήμος Νίκαιας –Ρέντη και ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης:

Η περιφερειακή σύμβουλος Καλλιόπη Βέττα, η περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου Σοφία Κορωναίου, η αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Όλγα Κατημερτζή, η αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Έλενα Χριστούλη, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας και επικεφαλής του συνδυασμού ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ Κώστας Παπαδόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Βριλησσίων και επικεφαλής του συνδυασμού ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ελένη Σακισλή και οι Κώστας Πουλάκης, Παναγιώτης Σκούτας και Θεόδωρος Γκοτσόπουλος από το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet