Πρωτοβουλίες από την ΚΕΔΕ για την αύξηση της απορροφητικότητας πόρων ΕΣΠΑ
Αυτοδιοίκηση

Πρωτοβουλίες από την ΚΕΔΕ για την αύξηση της απορροφητικότητας πόρων ΕΣΠΑ

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός ο οποίος, με την ουσιαστική εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλλει στην αύξηση της απορροφητικότητας πόρων μέσω του ΕΣΠΑ.

«Η κυβέρνηση και το συναρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μας απαντήσει υπεύθυνα για ποιο λόγο η απορροφητικότητα κονδυλίων εξακολουθεί να είναι σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εισακουστεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης που θα περιορίσουν το κύμα φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που διεξήχθη την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ η άμεση και ουσιαστική εμπλοκή και αξιοποίηση των Δήμων στις διαδικασίες εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-20, μέσω της παράλληλης εκχώρησης ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, «λόγω της εξαιρετικά προβληματικής πορείας εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου μετά από 4 έτη εφαρμογής η απορρόφηση για όλα τα Προγράμματα ανέρχεται στο 9,2%, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ΚΕΔΕ γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ».

Το Δ.Σ. συμφώνησε το θέμα να απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την αρμόδια επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ προκειμένου να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση. Μέσω της πρότασης θα προβλέπεται η σύσταση ειδικού μηχανισμού με την άμεση εμπλοκή της Α/βάθμιας Αυτοδιοίκησης, που θα αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των έργων των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «για την υλοποίηση του στόχου θα προσδιοριστούν ορθολογικά κριτήρια τα οποία θα επιτρέπουν τη διαχείριση του συνολικού προϋπολογισμού. Κεντρικός στόχος θα είναι η τοπική ανάπτυξη μέσα από την αποτελεσματικότητα, την αύξηση της απορρόφησης, τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων και την κάλυψη των τοπικών αναγκών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet