Π. Σκουρλέτης: Προετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση
Αυτοδιοίκηση

Π. Σκουρλέτης: Προετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Στις αλλαγές που προωθούνται σε πολλά πεδία της Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα έξαρση των ρατσιστικών φαινομένων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιες φορές τέτοια γεγονότα ή ότι πρέπει να μην υπάρχει εγρήγορση ώστε να αντιμετωπιστούν και να απομονωθούν τέτοιες καταστάσεις με την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και να κινείται σε μια αντίστοιχη λογική, όπως εξυπακούεται για κάθε σύγχρονη αστυνομία σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα.

Υπενθύμισε ότι η πρακτική των συστηματικών επιθέσεων «των “ταγμάτων εφόδου” της ναζιστικής Χρυσής Αυγής» απομονώθηκε πολιτικά από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ η ναζιστική οργάνωση βρίσκεται στη δικαιοσύνη για εκείνες τις επιθέσεις, αλλά και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Διευκρίνισε ότι η πρόσληψη περίπου 6.667 μονίμων υπαλλήλων δεν αφορά «προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, στο τομέα της καθαριότητας για το σύνολο των 325 δήμων της χώρας».

Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε ότι με την ολοκλήρωση του ΕΣΔΑ και των ΠΕΣΔΑ υπάρχει ένας σχεδιασμός που, σε γενικές γραμμές, κινείται στη λογική της προώθησης της ανακύκλωσης μέσω της διαλογής στην πηγή και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε πολλά πεδία της Αυτοδιοίκησης, ένα από τα οποία αφορά το εκλογικό σύστημα, όπου θα προταχθεί η απλή αναλογική, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μελετά την ενδυνάμωση των τοπικών συμβουλίων.

Αποσαφήνισε ότι καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στο θέμα του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές το οποίο «έχει απαντηθεί με την ψήφιση της απλής αναλογικής που θα εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενες εκλογές».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγών στον «Καλλικράτη» μέσω ενός διαλόγου με τους αιρετούς και των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των πόρων με τους οποίους χρηματοδοτείται η Αυτοδιοίκηση για να γίνει δικαιότερο το σύστημα.

Ως προς το θέμα της αποκέντρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι η πλήρης καταγραφή των αρμοδιοτήτων ενώ σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση και πόρων, είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τη βάση και των επόμενων αλλαγών που θα εναρμονιστούν με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας .

Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις και τους ΟΤΑ, είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας και με την ΚΕΔΕ επιχειρεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες για τη συντόμευση της εκτέλεσης έργων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κάθε είδους προμήθειες, διαγωνισμούς, δημόσιες συμβάσεις και έργα που την αφορούν χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση κανόνων που σχετίζονται με τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κ. Σκουρλέτης με αφορμή ερώτηση για τις επενδύσεις είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους χωρίς διακρίσεις, επισήμανε ότι κάποιοι στο όνομα του περιορισμού της γραφειοκρατίας επιδιώκουν την κατάλυση των πάντων γιατί έτσι βολεύει ορισμένους, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμφισβήτητα αποτελεί χώρα ελκυστική για επενδύσεις κάτι που επισημαίνεται από διάφορους διεθνείς επενδυτικούς φορείς.

Είπε ότι το κλειδί της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται αποκλειστικά στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ΔΕΗ θεωρεί «απολύτως ξεπερασμένη και εμμονική τη θέση για την ιδιωτικοποίησή της», προσθέτοντας ότι «ο αγώνας για μια ισχυρή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε μια ανοιχτή αγορά ενέργειας είναι επιβεβλημένος».

Ο κ. Σκουρλέτης αποτιμώντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είπε ότι στον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας ήταν αναμφίβολα θετικό, ενώ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αμήχανες.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να βγει από την οικονομική κρίση «και σε αυτή τη φάση βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά», τονίζοντας ότι τίθεται επί τάπητος το θέμα της δίκαιης ανάπτυξης «μια υπόθεση που μόνο μια κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία μπορεί να φέρει σε πέρας και όχι βέβαια μια σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με ανύπαρκτη κοινωνική ανησυχία».

«Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα καθορισθεί από τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, αν δηλαδή μπορέσει να εκφράσει τις ανάγκες της και να πείσει πως η κυβερνητική του θητεία υπήρξε, παρά τις πολλαπλές δυσκολίες, η καλύτερη δυνατή και πως ταυτόχρονα αξίζει να του δοθεί μια νέα ευκαιρία. Όλα αυτά βέβαια είναι νωρίς για να αξιολογηθούν. Οι εκλογές αργούν» τόνισε, καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet