Σε εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Σε εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ο ρόλος των πόλεων στη διασφάλιση της βιώσιμης κινητικότητας, για τη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) σε συνεργασία με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη EURACTIV.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια τόνισε ότι για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία η αποκέντρωση του κράτους, η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και η ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Για να γίνει όμως αυτό τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους και την εξοντωτική γραφειοκρατία».

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Ο κ. Γ. Πατούλης χαρακτήρισε τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ως «βασικό εργαλείο» το οποίο έχουν οι Δήμοι δρομολογήσει για να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τους οικισμούς. Ωστόσο για να είναι εφαρμόσιμα τα σχέδια αυτά «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη προσέγγιση και να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα όλων των ζωτικών λειτουργιών των πόλεων και των άμεσων ζωνών επιρροής τους».

Για μια βιώσιμη κινητικότητα χρειάζονται, εκτός των άλλων, έξυπνες λύσεις και εφαρμογές που θα συμβάλουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στην ενημέρωση των χρηστών του μεταφορικού δικτύου με τεκμηριωμένες επιλογές για βιώσιμες μετακινήσεις.

Τρεις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος επισήμανε, στη συνέχεια, ότι στη βάση μιας πολιτικής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης όπως τα ΣΒΑΚ η «γνώση» αποτελεί στόχο πολιτικής σε τρία πεδία:

  • Το πρώτο πεδίο εστιάζεται στην εκπαίδευση των στελεχών που εμπλέκονται στη διαδικασία σχεδιασμού.
  • Το δεύτερο είναι το πεδίο του συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης (ενημέρωση – πληροφόρηση των ομάδων και πολιτών, κ.ά.).
  • Το τρίτο πεδίο αφορά τα παιδιά, τους πολίτες του μέλλοντος. Για τον λόγο αυτό πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία η βιώσιμη κινητικότητα, ως μάθημα, παιχνίδι και έκθεση.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμπλήρωσε ότι «η επιδιωκόμενη βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να επιτευχθεί με όρους οικονομικής σύγκλισης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσα από ολοκληρωμένες στρατηγικές σε εθνικό επίπεδο και εξειδίκευση της εφαρμογής του σε τοπικό επίπεδο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet