Σε εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Σε εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νάπολη, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που καθιερώθηκε πρόσφατα με ΚΥΑ στην Ελλάδα, παρέστη ο α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Πατούλη.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανίας, με φορέα την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας που πήρε η Ομογένεια της Νάπολης, πραγματοποιήθηκαν στη Sala dei Baroni του Δήμου Νεαπόλεως. Συμμετείχαν διάφορα Κλασικά Λύκεια της Περιφέρειας Καμπανίας στον Μαραθώνιο «Τα Ελληνικά είναι παρακαταθήκη», όπως επίσης και Λύκεια της Αττικής.

Το φετινό θέμα του Μαραθωνίου ήταν «Οι λέξεις των Ελλήνων».

Σε μήνυμα του ο κ. Πατούλης εκφράζει, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, την ικανοποίησή του που οι προσπάθειες της ΚΕΔΕ να καθιερωθεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού παίρνουν σάρκα και οστά και υπογραμμίζει: «Μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, μπορεί να αναδειχθεί η σημαντική παγκόσμια συμβολή της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου διάπλασης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με θέρμη ανάλογες πρωτοβουλίες».

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στην ιστορία της Γραφής της Ελληνικής Γλώσσας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα πρώτα συστήματα γραφής στο Αιγαίο τα συναντούμε στη Μινωική Κρήτη, της δεύτερης π.Χ. χιλιετίας. Το πρώτο είδος γραφής διασώθηκε στην Κρήτη με τον δίσκο της Φαιστού, σε Γραμμική Α, ενώ το δεύτερο σε Γραμμική Β, με τις πινακίδες των Μυκηναϊκών ανακτόρων. Οι γραπτές μαρτυρίες της Γραμμικής Β προέρχονται κυρίως από τις πινακίδες των ανακτορικών αρχείων της Πύλου και της Κνωσού. Από την Πύλο προέρχονται περισσότερες από 1000 πινακίδες, ενώ από την Κνωσό περισσότερες από 3000».

Η νέα ελληνική γλώσσα δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών, αποτελεί προϊόν αδιάκοπης εξέλιξης 40 αιώνων και μοναδικό παράδειγμα γλώσσας με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια, τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Είναι απεριόριστη, στην παραγωγική της ικανότητα λέξεων και της αξίζει να γίνει Παγκόσμια. Οφείλουμε να στηρίζουμε την κοινωνική συνεκτικότητα των Δήμων μας και τον σύνδεσμό μας με τον απόδημο Ελληνισμό και τους Έλληνες της διασποράς μέσα από την ενίσχυση πρωτοβουλιών όπως η σημερινή».

Κλείνοντας την εισήγησή του μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα θερμά συγχαρητήρια του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet