Σε συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Σε συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

«Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη» αποτελεί το κεντρικό θέμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 1η, και αύριο, Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το συνέδριο οργανώνει η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής (ΕΟΚΕ) με στόχο μια ανοιχτή συζήτηση και ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιλογές και τις προκλήσεις που συνοδεύουν το εγχείρημα μιας πραγματικά ολοκληρωμένης και δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σε παρέμβαση του υπογράμμισε ότι «η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών, όπως είναι η ισότητα, η ισονομία και αλληλεγγύη με στόχο, όπως ανέφερε, «να ισχυροποιηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης συμπλήρωσε: «Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η διασφάλιση ισχυρής και αποτελεσματικής πολιτικής στην Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι ανάγκη να ενώσει τις δυνάμεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αναδειχθεί η σημασία της Δημοκρατίας στη πράξη. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη βάση προς την κορυφή. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου και η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να λειτουργήσει με βάση την αρχή της εγγύτητας, κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γ. Βερνίκος, βράβευσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γ. Ντάση.

Στους ομιλητές του Συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται σημαντικές προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς φορείς, τον συνδικαλιστικό κλάδο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Karl-Heinz Lambertz, και η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ε. Αχτσιόγλου. Ομιλίες και παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γ. Κατρούγκαλο, από την πρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων και των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Cecilia Wikström, τον πρόεδρο της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργο Βερνίκο, τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πολυτεχνείο του Darmstadt, Michael Hartmann, τον πρόεδρο της Γαλλικής Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Επιτροπής, Patrick Bernasconi, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, υποστηρικτή του «Μανιφέστο της Ρώμης», Marco Lombardo, και τον πρόεδρο των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF), Christopher Glück.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet