Σημαντικά ενεργειακά οφέλη για ΟΤΑ
Αυτοδιοίκηση

Σημαντικά ενεργειακά οφέλη για ΟΤΑ

«Oι δήμοι αποτελούν προτεραιότητα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής[…] H δημιουργία όμορφων, φιλικών, οικολογικών πόλεων αποτελεί μια στρατηγική για τη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε αναπτυξιακή ευκαιρία». Tάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στην ομιλία του στο συμπόσιο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με θέμα τη δημιουργία αειφόρων κοινοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη δέσμευση της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030, ο υπουργός επεσήμανε ως εφικτό στόχο την εξοικονόμηση έως και 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι στον οικιακό τομέα, το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 61%. «Η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αποφέρει 240 δισ. ευρώ τον χρόνο και να δημιουργήσει πάνω από 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Γ. Μανιάτης και μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, έκανε λόγο για τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους ΟΤΑ από προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα και αναφερόμενος στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο υπουργός επεσήμανε τις ωφέλειες από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 145 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 98.000.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα προωθήθηκε η ένταξη άλλων 11, με συνολικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα “Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων”, ολοκληρώθηκε η ένταξη 16 πράξεων συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ, στο πρόγραμμα “Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια” 87 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά, ενώ στο πρόγραμμα “Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες,» άλλες 7 προτάσεις προϋπολογισμού 37.000.000 ευρώ έχουν πάρει θετική αξιολόγηση.

«Οι πόλεις είναι θύλακες καινοτομίας, οδηγοί της οικονομίας μας και εκεί που παράγονται πλούτος και θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός και τάχθηκε υπέρ της ανάπλασης των εγκαταλελειμμένων, υποβαθμισμένων και προβληματικών περιοχών των κέντρων των πόλεων, της πολυλειτουργικότητας του αστικού χώρου, καθώς επίσης και υπέρ της ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet