Στην 184η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Στην 184η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου, με την ιδιότητά του ως μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, συμμετείχε στην 184η Συνεδρίαση του προεδρείου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, στο κτήριο της ΕτΠ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 14 και 15 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο Ρουμάνος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Victor Negrescu, κατά την εισήγησή του ενημέρωσε τα μέλη του προεδρείου για την πορεία των προετοιμασιών της Διάσκεψης, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και τους στόχους της εκδήλωσης.

Όπως επισήμανε, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019, τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το θεματολόγιο της Ε.Ε. των 27 για την περίοδο 2020-2024 στο Sibiu στις 9 Μαΐου, και με τις ευρωπαϊκές εκλογές μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, «η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων» θα επικεντρωθεί στη συμβολή των τοπικών και των περιφερειακών ηγετών στο «Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε παρέμβασή του ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη να αποτελέσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πυλώνα ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών, αλλά και να συμβάλλουν με ουσιαστικές αρμοδιότητες, στην προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Το τρίπτυχο  δημοκρατία, αλληλεγγύη, εγγύτητα είναι το κλειδί για ισχυροποιηθούν περαιτέρω οι δεσμοί της ευρωπαϊκής μας οικογένειας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα μέσω των τοπικών και των περιφερειακών Αρχών, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να έχει προηγηθεί τοπική ανάπτυξη.

«Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί πεποίθησή μου ότι γενικός στόχος της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεκτιμήσει πλήρως τις τοπικές και τις περιφερειακές ανάγκες και θα προσεγγίσει περισσότερο τους πολίτες της» ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, κατά τις εργασίες της Συνεδρίασης, παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση με τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την επικουρικότητα και την αναλογικότητα, αρχές οι οποίες, όπως επισημάνθηκε, αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά θα έχουμε μία καλύτερη Ευρώπη.

Ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από τη συζήτηση είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι η αρχή της επικουρικότητας θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις κατευθυντήριες αρχές για το μέλλον της Ευρώπης διότι συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Ε.Ε. και των πολιτών της, διευκολύνοντας έτσι την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία. «Ως εκ τούτου, η έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας αποτελεί πρώτιστο μέλημα όχι μόνο των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και των τοπικών και των περιφερειακών Αρχών» σημειώνεται από την ΚΕΔΕ. Κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η ευρύτερη αποδοχή των πολιτικών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ορθή εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, θα συμμετάσχει σε θεματική συζήτηση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών με θέμα «Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης» στην οποία θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι των Εθνικών Ενώσεων Δήμων και Περιφερειών της Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet