Συμμετοχή ΕΔΔΥΠΠΥ στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων στην Ιρλανδία
Αυτοδιοίκηση

Συμμετοχή ΕΔΔΥΠΠΥ στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων στην Ιρλανδία

Από 1η έως 4 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (Ηνωμένο Βασίλειο) το Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με τίτλο «Αλλάζοντας τις Πόλεις αλλάζουμε τον κόσμο», συγκεντρώνοντας περισσότερους από 500 αντιπροσώπους από 60 χώρες και πάνω από 200 πόλεις.

Το συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, ακολουθώντας τις πενταετείς φάσεις του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις, φέτος είχε ιδιαίτερη σημασία μια και γιορτάζε τα 30 χρόνια λειτουργίας των Yγιών Πόλεων ως παγκόσμιο κίνημα και καθόριζε τους στόχους και την πολιτική για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγέιας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε σχετκά: «Το Δίκτυό μας με ενεργή παρουσία συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με αντιπροσωπεία εκπροσώπων Δήμων – μελών του, οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές. Η πολυετής πορεία του Δικτύου μέσα από τη στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ έχει ήδη επιδείξει σπουδαία αποτελέσματα τα οποία αποτυπώνονται στην ευημερία των πόλεων και των ανθρώπων αλλά και του πλανήτη γενικότερα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και στην επόμενη πενταετία με προγραμματισμό, νέους στόχους για υγιέστερες κοινωνίες».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έλαβαν χώρα απολογισμός, αξιολόγηση, οραματισμός, προγραμματισμός, αποφάσεις για τη νέα μεθοδολογία και τους νέους στόχους και συζητήσεις για μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια στο μέλλον προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, προς κοινωνίες υγιέστερες και καλύτερες, προς ένα τρόπο διακυβέρνησης περισσότερο δημοκρατικό και συμμετοχικό!

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τη Συνάντηση Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων, τόσο των Εθνικών Συντονιστών των Εθνικών Δικτύων όσο και των Συντονιστών και των Πολιτικών εκπροσώπων των πόλεων. Στη Συνάντηση Εργασίας, συζητήθηκαν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ερχόμενη πενταετία, (2019-2024), καθώς και οι νέοι πολιτικοί άξονες της εργασίας των Υγιών Πόλεων. Άνθρωποι, Τόπος, Συμμετοχή, Ευημερία, Πλανήτης, Ειρήνη καθώς και ο συνδυασμός τους με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας όλων των Εθνικών Συντονιστών των κρατών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, οι οποίοι συζήτησαν θέματα που αφορούν ειδικά την εξέλιξη και πορεία του προγράμματος στα κράτη μέλη, την επόμενη πενταετία, καθώς και σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ, που θα ακολουθούσε. Στη Συνάντηση προήδρευσε η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, ως πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ, συντονίστρια του Προγράμματος στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Ακολούθησε η επίσημη έναρξη και οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο κατέληξε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΔΔΥΠΠΥ:

  • Στη Χάρτα του Μπέλφαστ για τις Υγιείς Πόλεις. Η Χάρτα είναι ο βασικός οδηγός για τη φάση VII της δράσης για το δίκτυο, τη χρονική περίοδο 2019-2024. Βασίζεται στο πολιτικό όραμα και το πλαίσιο που θεσπίστηκε στην Σύνοδο των Δημάρχων στην Κοπεγχάγη που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, τον Φεβρουάριο του 2018. Η Χάρτα αποτελεί πολιτική δέσμευση των Δημάρχων και υποστηρίζει έντονα την επένδυση στις πόλεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο τους, καθώς και τη δέσμευση να εργαστούν για την επίτευξη καθορισμένων στρατηγικών στόχων.
  • Το Δίκτυο δεσμεύθηκε να προάγει την υγεία και την ευημερία και να μειώνει τις ανισότητες και να οδηγεί σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο παράδειγμα, ξεκινώντας από τις δημοτικές διοικήσεις. Επιπλέον, στη φάση VII, οι πόλεις και τα εθνικά δίκτυα δεσμεύονται να υποστηρίξουν την εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ, όπως η συνέχιση της καθολικής κάλυψης της υγείας και των στόχων του 13ου Γενικού Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ.
  • Στην εκλογή νέων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εθνικά Δίκτυα και τις Πόλεις. Στην επιτροπή επανεξελέγη η συντονίστρια του Προγράμματος στο Ελληνικό Δίκτυυ, Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο διαδραμάτισε ιδιαίτερα ενεργό μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, τόσο στις συναντήσεις εργασίας, όσο και στις παρουσιάσεις καλών πρακτικών είτε προφορικά είτε μέσω πόστερ, αποσπώντας καλές κριτικές από τους συνέδρους.

Από ελληνικής πλευρά μετείχαν:

  • Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ Ιωάννης Λαδόπουλος και Νίκος Παντελιάς από τους Δήμους Χαλανδρίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού αντίστοιχα,
  • Η συντονίστρια Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

Από τους Δήμους – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ μετείχαν:

  • Άρης Καραχάλιος, δήμαρχος Φαρσάλων,
  • Κυριακή Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ και Ππολιτική εκπρόσωπος του Δήμου Φαρσάλων στο ΕΔΔΥΠΥ, η οποία παρουσίασε την εργασία «Στρατηγικός σχεδιασμός και ενσωμάτωση των Ρομά στον Δήμο Φαρσάλων»,
  • Αγγελική Οικονομοπούλου, διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίων Αναργυρων – Καματερού , η οποία παρουσίασε την εργασία «Ενδυναμώνοντας τους πολίτες μεσα από ολιστικές, βιωματικές προσεγγίσεις. Το παράδειγμα του Δήμου Δήμου Αγίων Αναργυρων – Καματερού»,
  • Αναστασία Κεντεποζίδου, προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας, συντόνισε ως πρόεδρος τη θεματική ενότητα «Ιστορίες Υγιών Πόλεων»,
  • Ευαγγελία Τσαπατσάρη, κοινωνιολόγος MSc – σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Προϊσταμένη τμ. Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων,
  • Ευανθία Ευαγγέλου, κοινωνική λειτουργός, αναπληρώτρια συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet