Συμμετοχή προέδρου ΣΠΑΠ στη συνάντηση ΚΕΔΕ με τον υπ. Εσωτερικών
Αυτοδιοίκηση

Συμμετοχή προέδρου ΣΠΑΠ στη συνάντηση ΚΕΔΕ με τον υπ. Εσωτερικών

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με αντικείμενο την απάντηση της ΚΕΔΕ στις προτάσεις που είχε καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών σε προηγούμενη συνάντηση με την ΚΕΔΕ το Σάββατο 24 Ιουνίου για την εξεύρεση λύσης στο θέμα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα των Δήμων, με βάση τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν οι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μετέφερε τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ επί της πρότασης νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας στους Δήμους, με βάση τα ανταποδοτικά τέλη. Ο υπουργός δεσμεύθηκε, όπως ενημέρωσε η ΚΕΔΕ, ότι η ρύθμιση που προωθεί κινείται εντός συνταγματικού πλαισίου, ενώ έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ να υπάρξει πρόβλεψη μοριοδότησης για τους συμβασιούχους, εντός των επιτρεπόμενων συνταγματικών ορίων.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ενημέρωσε τον υπουργό και για το θέμα της χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ Πυρασφαλείας των Συνδέσμων Δήμων, η οποία δεν έχει αποδοθεί στους Συνδέσμους, παρά το ότι η σχετική απόφαση για την κατανομή των ΚΑΠ έχει ληφθεί από τις 15 Μαΐου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δεσμεύθηκε, όπως ενημερώνει ο ΣΠΑΠ, ότι την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 θα συζητηθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή που θα επιλύει οριστικά το θέμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης:

«Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στη σημερινή συνάντηση ζήτησε από την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο, στα πλαίσια της νομιμότητας και συνταγματικότητας με στόχο να καθαρίσουν από τα απορρίμματα άμεσα οι Δήμοι της χώρας.

»Θέσαμε επίσης στον υπουργό, το θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων από τους ΚΑΠ για την πυρασφάλεια προς τους Συνδέσμους Δήμων. Παρά το ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί στις 15 Μαΐου τα χρήματα δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, ενώ έχει παρέλθει ήδη σχεδόν δίμηνο από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου. Επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι η μη έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων αυτών, έχει ως άμεση επίπτωση την αδυναμία των Συνδέσμων να προσλάβουν πυροφύλακες για τη στελέχωση των πυροφυλακίων, την προμήθεια καυσίμων για τα οχήματα συνδέσμων, δήμων και εθελοντών και μία σειρά άλλων δράσεων που απαιτούνται για την Πυρασφάλεια της Αττικής. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούν τα δάση μας σε ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς.

»Η συγκεκριμένη τροπολογία που προωθείται για ψήφιση τονίζουμε ότι δεν μας καλύπτει, δεδομένου ότι η διαδικασία που προτείνει για χρηματοδότηση μέσω των οικείων Δήμων, αποκλειστικά για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας των Συνδέσμων αυξάνει τη γραφειοκρατία, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση των χρημάτων με πολλή μεγάλη καθυστέρηση και ίσως μετά την παρέλευση της εκάστοτε αντιπυρικής περιόδου. Η πρόταση των Συνδέσμων ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η διάθεση των σχετικών πιστώσεων να γίνεται απευθείας στους Συνδέσμους, όπως γίνεται τα τελευταία 22 χρόνια έως σήμερα.

»Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση και στα δύο θέματα και για να καθαρίσουν οι πόλεις, αλλά και για να προστατευθούν τα δάση της Αττικής από τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet