Συνάντηση Γ. Πατούλη με τον νέο πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση Γ. Πατούλη με τον νέο πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα

Συνάντηση γνωριμίας είχε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με τον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Γενς Πλαίτνερ (Jens Plötner) με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων τον περασμένο Ιούλιο. Στη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης έγινε μία σφαιρική ενημέρωση του πρέσβη σε θέματα που αφορούν στην ελληνική Αυτοδιοίκηση, στον ιατρικό τουρισμό, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, κ. Πλαίτνερ, ζήτησε, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Αμαρουσίου, να ενημερωθεί για τα κυριότερα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και εξέφρασε το ενδιαφέρον να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για ανάπτυξη δράσεων στους τομείς του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, με ξεχωριστή μέριμνα για γηροκομεία φιλοξενίας ατόμων Τρίτης Ηλικίας από το εξωτερικό, με υψηλό επίπεδο ιατρικής φροντίδας αξιοποιώντας το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, εστίασε «στην υποχρηματοδότηση των Δήμων, στην εξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από την κρατική εξουσία, στη δυσκαμψία του γραφειοκρατικού μηχανισμού, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής Αυτοδιοίκησης λόγω του ανάγλυφου της Ελλάδας ως τους παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ελληνικών δήμων».

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κεντρικής διοίκησης. Πιστεύουμε στην αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης ως μοχλό για την ανάπτυξή της και τη βιωσιμότητα των ελληνικών Δήμων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διοικείται αποτελεσματικά σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και να υπόκειται σε ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση έχει ανοίξει και είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να εξεταστεί η βελτίωση των διατάξεων που άπτονται της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση που θα αποτυπώσει ο νομοθέτης».

Ο κ. Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι η χώρα θα πάει μπροστά με μοχλούς ανάπτυξης την αποκέντρωση και την επιχειρηματικότητα. Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι ο προσανατολισμός είναι μέσα στην επόμενη διετία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πιστοποιημένων δομών φροντίδας και φιλοξενίας για την Τρίτη Ηλικία.

Ο κ. Πλαίτερ, από την πλευρά του, συμφώνησε ότι «η γεωγραφία της Ελλάδας φωνάζει ότι χρειάζεται αποκέντρωση» όπως σημείωσε επί λέξει, και εκτίμησε ότι είναι δύσκολος ο απαιτούμενος πολιτικός συμβιβασμός, αλλά χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές τομές και μεταρρυθμίσεις τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και σε άλλους κρίσιμους τομείς, καθώς μακροπρόθεσμα θα φανούν τα σημαντικά οφέλη για την ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε διατυπώνοντας και οι δύο πλευρές την πρόθεση για αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και με την προσφορά από τον δήμαρχο Αμαρουσίου προς τον Γερμανό Πρέσβη της αναμνηστικής έκδοσης για την πόλη του Αμαρουσίου ως ενθύμιο της συνάντησης γνωριμίας τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet