Συνάντηση δημάρχων της Αττικής με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση δημάρχων της Αττικής με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση είχαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) δήμαρχοι της Αττικής με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Δύο ήταν οι κεντρικές κατευθύνσεις προς τις οποίες εξελίχθηκε ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Ο τρόπος άσκησης του προληπτικού ελέγχου εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η προγραμματισμένη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, υπήρξαν δήμαρχοι που ανέφεραν ότι αρκετές φορές το Ελεγκτικό Συνέδριο αντί να ελέγξει τη νομιμότητα μιας απόφασης, ελέγχει τη σκοπιμότητά της «κι αυτό, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παρέμβαση στην υλοποίηση των αυτοδιοικητικών στόχων μας».

Απαντώντας η κ. Ανδρ. Θεοτοκάτου στη συγκεκριμένη επισήμανση, υποστήριξε ότι «οι σύγχρονες μορφές ελέγχου αφορούν τις πολιτικές αποφάσεις, τη στοχοθεσία, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτών των στόχων και τέλος την προτεροποίηση όσον αφορά τη χρηστή δημοσιονομική διοίκηση».

Αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπενθύμισε στους δημάρχους την απόφαση της διοικητικής ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία «η απόφαση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική, σε κάθε όμως περίπτωση -είπε η κ. Α. Θεοτοκάτου- εφόσον επιθυμείτε τη διατήρηση του προληπτικού ελέγχου, ζητείστε μέσω της ΠΕΔΑ, την παράτασή της με νομοθετική πράξη».

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, στην προγραμματισμένη με νόμο κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός δημάρχων θα ήθελε να μην καταργηθεί με το επιχείρημα ότι λειτουργεί προστατευτικά για  τους δημάρχους και ίσως να πρέπει να το δούμε αυτό και αναλόγως να κινηθούμε…».

Ο κ. Γ. Ιωακειμίδης ευχαρίστησε την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη θετική συμβολή της υπηρεσίας της στη λειτουργία των Δήμων, καθώς και για τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο συμμετείχε στον διάλογο με τους δημάρχους της Αττικής.

Στη συζήτηση με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρ. Θεοτοκάτου, συμμετείχε μεγάλος αριθμός δημάρχων της Αττικής, πολλοί εκ των οποίων είχαν καταθέσει εγγράφως τις επισημάνσεις τους και τις ερωτήσεις τους  μέσω ερωτηματολογίου που τους είχε έγκαιρα αποσταλεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet