Συνάντηση ΚΕΔΕ – αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδέσποτα ζώα
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση ΚΕΔΕ – αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδέσποτα ζώα

Την ανάγκη τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική προς όφελος των ζώων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνάντηση από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μετείχαν, επίσης, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Σ. Χιονίδης και Γ. Πετρίδης.

Ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, συνηγόρησε με την άποψη ότι ο νόμος χρήζει αλλαγών και σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του υπουργείου, της ΚΕΔΕ και λοιπών αρμόδιων φορέων, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία βελτιωτικών ρυθμίσεων του νόμου.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί μία εκ νέου συνάντηση στα μέσα Ιουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να δρομολογηθούν προς ψήφιση.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον κ. Τσιρώνη είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε προκειμένου να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, που αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστη.

»Η ΚΕΔΕ είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλλει σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος με βασικό γνώμονα την προστασία των ζώων αλλά και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

»Οι Δήμοι της χώρας μας παρά τις αντιξοότητες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, εγκαταστάσεις και κάθε μέσο που μπορεί να συμβάλλει στη διαχείρισή τους. Όπως όλοι όμως γνωρίζουμε τα κονδύλια των Δήμων είναι πενιχρά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων των δήμων.

»Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

»Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και κυρίως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα την κατάσταση χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Χρειάζονται συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα δράσης και άρση των θεσμικών αγκυλώσεων και της εύκολης μεταφοράς ευθύνης κυρίως στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

»Όλοι μαζί κράτος, Αυτοδιοίκηση, φιλοζωικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet