Τριμερή συνάντηση για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία προτείνει η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Τριμερή συνάντηση για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία προτείνει η ΚΕΔΕ

Κοινή συνάντηση του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών το φθινόπωρο προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επίβλεψης και υλοποίησης των συστάσεών του για την τοπική και περιφερειακή δημοκρατία στην Ελλάδα, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στον πρόεδρο του Κογκρέσου Jean-Claude Frecon.

Όπως επισημαίνει στη σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στις 25 Μαρτίου, το Κογκρέσο, εξετάζοντας την πρόοδο της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην Ελλάδα, «υιοθέτησε τη σύσταση για την τοπική και περιφερειακή δημοκρατία στην Ελλάδα, η οποία εμπεριέχει έναν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και προτάσεων που απευθύνονται στις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των τοπικών αρχών, και η οποία καλεί τις ελληνικές αρχές κυρίως, να αναθεωρήσουν και διευκρινίσουν τις αρμοδιότητες μεταξύ των διαφόρων επιπέδων των τοπικών αρχών, να αποδώσουν καταστατικές εξουσίες στις τοπικές αρχές, να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαβούλευσης, να καθορίσουν τις ποικίλες πηγές κονδυλίων για τις τοπικές αρχές και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες προβλέψεις για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους».

Ο κ. Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά στον τομέα της τοπικής δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να υποστηρίξει τις κοινές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και ότι οι συστάσεις αυτές  αποτελούν μια σχετική βάση εργασίας και ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν επειγόντως».

«Η εξέταση της σύστασης 372 (2015)», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «απαιτεί τη συνέργεια των εθνικών αρχών της ΚΕΔΕ και της εθνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας επίβλεψης (post monitoring process).

»Συνεπώς, θα ήθελα να προτείνω τη διοργάνωση μιας υψηλού επιπέδου συνάντησης, το φθινόπωρο της τρέχουσας χρονιάς και σε συμφωνημένη ημερομηνία, με τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να διεξαχθεί ένας πολιτικός διάλογος με τις ελληνικές αρχές και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επίβλεψης».

Δείτε την επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet