Συνάντηση ΟΤΑ Βορείου Τομέα Αθηνών για τη διαχείριση Ε.Π. 2014-2020
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση ΟΤΑ Βορείου Τομέα Αθηνών για τη διαχείριση Ε.Π. 2014-2020

Συνάντηση συνδιαμόρφωσης μιας κοινής ομάδας δήμων για τη διερεύνηση, προετοιμασία, διεκδίκηση και υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων με πεδίο εφαρμογής τους Δήμους του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής σε επίπεδο περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου με συντονιστή τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη.

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των δημάρχων Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, Πεύκης – Λυκόβρυσης Τάσου Μαυρίδη, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδη Καρπέτα, Ηρακλείου Νίκου Μπάμπαλου, της αντιδημάρχου Παπάγου – Χολαργού Γεωργίας Αρβανίτη, ως εκπρόσωπο του δημάρχου Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου, των γενικών γραμματέων των Δήμων Κηφισιάς Χριστίνας Κοντάκου και Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρη Ζεγγίνη, εκπροσωπώντας τους δημάρχους Γιώργο Θωμάκο και Παντελή Ξυριδάκη, αντίστοιχα, καθώς και άλλων υπηρεσιακών στελεχών των δήμων.

Στη διάρκειά της παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προοπτικές στα παρακάτω ζητήματα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

  • Βελτίωση και αναβάθμιση αστικών υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
  • Αναζωογόνηση και αναβάθμιση του εμπορικού-διοικητικού-επιχειρηματικού κέντρου σε τοπικό επίπεδο με έμφαση σε «διασυνδεδεμένες» λειτουργίες και χρήσεις ανάμεσα στους δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών.
  • Δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας με στόχο τον εξορθολογισμό των κυκλοφοριακών ροών, τοπικά και στο σύνολο των Δήμων.
  • Καινοτόμες δράσεις προσέλκυσης και διαχείρισης ροών επισκεπτών στον Βόρειο Τομέα Αθηνών σε συνδυασμό με την ανάδειξη ειδικών τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών, δραστηριοτήτων & διαδρομών.
  • Εφαρμογές smart & eco city λειτουργιών σε συνδυασμό με την έξυπνη ενεργειακή διαχείριση δημόσιων αστικών πόρων και χρήσεων.
  • Δημιουργία «επιχειρηματικών» πόλων και καλλιέργεια νέων ιδεών με έμφαση στην ανάπτυξη εκκολαπτηρίων και θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων (λ.χ. πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων, δικτύων & ψηφιακής προβολής, ενθάρρυνσης της κοινωνικής οικονομίας κ.λπ.),  τη συγκρότηση πιλοτικών δικτύων και cluster κ.λπ.
  • Ανάπτυξη Διαδημοτικού Δικτύου Διαμεσολάβησης για τη στήριξη της προώθησης στην απασχόληση ιδίως των νέων και των περιθωριοποιημένων ομάδων.
  • Ανάπτυξη Διαδημοτικού Δικτύου Κοινωνικών Δομών (Social-Net) για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και στήριξης των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, διαχωρισμού και αποκλεισμού, μεταξύ των οποίων και οι περιθωριοποιημένες κοινότητες,
  • Βελτίωση και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών σε θύλακες φτώχειας και αστικής, κοινωνικής υποβάθμισης στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
  • Εφαρμογή δράσεων κοινωνικής καινοτομίας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση και λειτουργία κοινωνικών δικτύων.
  • Αξιοποίηση και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων με στόχο τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Η κοινή ομάδα θα συνεργάζεται και με το helpdesk της ΚΕΔΕ για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, την έγκαιρη πληροφόρηση των Δήμων και την προετοιμασία προτάσεων στο πλαίσιο μιας ήδη διαμορφωμένης κοινής στρατηγικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet