Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Η στενή συνεργασία και η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ της ΚΕΔΕ και της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί της σήμερα, Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να καταρτιστεί «Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα.

Οι δύο πλευρές διατύπωσαν την πρόθεση και τη διάθεση να υπάρξει στενή συνεργασία προκειμένου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «να περιοριστούν φαινόμενα κακοδιοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγχρόνως να προστατευθούν οι αιρετοί οι οποίοι, ενώ αρχικά διώκονται στη συνέχεια διαπιστώνεται η αθωότητά τους».

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα συνεργαστεί με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου «να επιτευχθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προστασία της Αυτοδιοίκησης από φαινόμενα στοχοποίησης».

Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, συμφώνησε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή θα οργανωθεί από κοινού ειδική ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των Ελεγκτικών Σωμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες ελέγχου, καθώς και για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Ο κ. Γ. Πατούλης έθεσε υπόψη της γενικής επιθεωρήτριας τα ακόλουθα ζητήματα:

1. Έλεγχοι από μη αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Ο έλεγχος των χρηματικών ενταλμάτων αν και γίνεται από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς είναι αρμοδιότητά τους η άσκηση του προληπτικού ελέγχου, συχνά διαπιστώνεται να γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι και από μη αρμόδια ελεγκτικά όργανα (όπως είναι οι επιθεωρητές – ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης). Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση η νομιμότητα κρίσεων του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με συνέπεια να δημιουργούνται κολλήματα και καθυστερήσεις.

Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο ο έλεγχος των Επιθεωρητών να αφορά μόνον ποινικές παραβάσεις που σχετίζονται με ζητήματα πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης κ.λπ. που διαπιστώνονται κατά τη σύνταξη των διοικητικών πράξεων που συνοδεύουν τα εντάλματα.

2. Παρεμβάσεις συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις διαπιστώνονται και σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Επιθεωρητές προβαίνουν σε ελέγχους παρά το γεγονός ότι προηγουμένως οι αποφάσεις – πράξεις των αιρετών μονομελών και συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ έχουν εγκριθεί ως νόμιμες στο πλαίσιο του Διοικητικού Ελέγχου νομιμότητας, από τον ασκούντα καθήκοντα ελεγκτή νομιμότητας δηλαδή από τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Επιτροπής του άρθρου 152 ΔΚΚ. Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο εκφράζεται η θέση από την ΚΕΔΕ ότι εφόσον οι πράξεις των οργάνων των ΟΤΑ εγκριθούν από τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εν συνεχεία σε δεύτερο ενδοδιοικητικό έλεγχο από την Επιτροπή του άρθρ. 152, δεν είναι δυνατόν το Σώμα των Ελεγκτών να αμφισβητεί το κύρος και τη νομιμότητα των ανωτέρω θεσμικών οργάνων.

3. Μη δημοσιοποίηση Εκθέσεων Επιθεωρητών Ελεγκτών. Συχνά διαπιστώνεται το φαινόμενο, εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών να δημοσιοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι περιέχουν προσωπικά δεδομένα με αποτέλεσμα να διαπομπεύονται αιρετοί και υπάλληλοι οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις  απαλλάσσονται είτε πειθαρχικά είτε ποινικά.

4. Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση της έκβασης υποθέσεων σε επίπεδο πειθαρχικών οργάνων και δικαστηρίων. Η καταγραφή υποθέσεων στις ετήσιες εκθέσεις των Ελεγκτικών Σωμάτων περιέχει συχνά λανθασμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς συμπεριλαμβάνονται υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί αθωωτικές αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΕ ζητεί να αναπτυχθεί μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπορούν να καταγράφονται οι αθωωτικές αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων και των δικαστηρίων. Με τον τρόπο αυτό θα φαίνεται πόσες από τις εκθέσεις ελέγχου έχουν γίνει αποδεκτές από τα Δικαστήρια και έχουν καταδικασθεί οι ελεγχόμενοι και σε ποιες περιπτώσεις υπήρξαν αθωωτικές αποφάσεις των εκκρεμών πειθαρχικών και δικαστικών οργάνων.

Στη συνάντηση, εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης, Γ. Πατούλη, συμμετείχε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρης, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet