Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Κρήτης
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Κρήτης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων και των επαφών που είχε χθες, Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, και σήμερα, Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018, ο προέδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και δημάρχους της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης συζήτησε μαζί του τόσο για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», όσο και για την αναγκαιότητα νομοθετικών παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αποκέντρωση.

Ο κ. Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε ως «περιφέρεια πρότυπο». «Η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία του Σταύρου Αρναουτάκη φαίνεται μέσα από τα έργα και τους αναπτυξιακούς δείκτες. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον περιφερειάρχη για όλα τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας και της Κρήτης. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης Ι”, καθώς και η αναγκαιότητα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου», σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε: «Το παράδειγμα της Κρήτης αποδεικνύει ότι όταν ο Πρώτος και Δεύτερος Βαθμός μπορούν να συνεργαστούν, τότε επιτυγχάνεται καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απορρόφηση των πόρων για την υλοποίηση έργων και υποδομών.  Είναι ανάγκη η κεντρική διοίκηση να καταλάβει ότι πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δώσει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων. Να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με το Σ. Αρναουτάκη αναφερθήκαμε και στα οφέλη που θα έχει η χώρα μας στη περίπτωση που υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας».

Σταύρος Αρναουτάκης

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, που αγωνίζεται για την Αυτοδιοίκηση. Η θέση που εξέφρασα είναι, ότι, πρέπει να υπάρξει η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων για να μπορεί η Αυτοδιοίκηση, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός να αποδώσει ακόμα καλύτερα. Αυτό είναι το ζητούμενο που πρέπει να περάσει μέσα από το νομοσχέδιο. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα της Κρήτης που αφορούν τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων και επιβεβαιώσαμε για μια ακόμα φορά ότι είναι άριστη η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των δήμων. Μαζί ενωμένοι προσπαθούμε να διεκδικήσουμε πόρους και να υλοποιούμε τον προγραμματισμό μας. Γνωρίζω την αγωνία του κ. Πατούλη που επιδιώκει το καλύτερο για την Αυτοδιοίκηση».

Ο Π. Σκουρλέτης να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του υπουργούς για να καταρτήσει ένα σχέδιο με ουσία και περιεχόμενο

Στην αναγκαιότητα να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σχέδιο «Κλεισθένης Ι» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ηράκλειο ενόψει των επικείμενων αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γ. Πατούλης απευθυνόμενος στους συναδέλφους του αιρετούς υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση με επιχειρήματα έχει αποδείξει ότι ο “Κλεισθένης Ι” οδηγεί στην καταστροφή και την αποδόμηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από την Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «αν θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο μοντέλο θα επικρατήσει χάος και ακυβερνησία στους δήμους».

«Ο Π. Σκουρλέτης οφείλει να δείξει με πράξεις ότι σέβεται την Αυτοδιοίκηση. Αν έχει τη διάθεση και τη πρόθεση να αλλάξει άρθρα και διατάξεις του σχεδίου να μας το πει. Εμείς έχουμε τη διάθεση και τη πρόθεση να συζητήσουμε αλλά σε μια βάση ουσίας και περιεχομένου» τόνισε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, είχε συνάντηση με τον βουλευτή Ηρακλείου και γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λ. Αυγενάκη και τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., Τάσο Γαϊτάνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Ε. Κουκιαδάκης, οι δήμαρχοι Βιάννου, Π. Μπαριτάκης, Μινώα, Ζ. Καλογεράκης, Χερσονήσου, Γ. Μαστοράκης, Γόρτυνας, Ν. Σχοιναράκης, Αρχανών – Αστερουσίων, Μ. Κοκοσάλης κ.ά. Στη συνάντηση συμμετείχαν τέως δήμαρχοι όπως ο Γ. Κουράκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet