Ανακοίνωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ανακοίνωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) σημειώνει ότι «το αστικό έθνος-κράτος, για την τότε εποχή, αποτελούσε τη μοναδική επαναστατική απάντηση στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής εξουσίας».

Ειδικότερα, τα μέλη της Ένωσης αναφέρουν τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού έθνους-κράτους. Ήταν αστική Επανάσταση που έγινε υπό την ηγεσία και καθοδήγηση της ανερχόμενης, τότε, ελληνικής αστικής τάξης και πήρε το χαρακτήρα του απελευθερωτικού αγώνα, καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ερχόταν σε ρήξη με την εξουσία της. Συμμετείχαν μαζικά φτωχές αγροτικές λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και οι ελάχιστες δυνάμεις της τότε εργατικής τάξης, που βίωναν την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική και θρησκευτική καταπίεση.

Το αστικό έθνος-κράτος για την τότε εποχή αποτελούσε τη μοναδική επαναστατική απάντηση στα αδιέξοδα της φεουδαρχικής εξουσίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet