Αποφασισμένος να υπερασπισθεί το όρος Αιγάλεω ο ΠΕΣΥΔΑΠ
Σύνδεσμοι-Φορείς

Αποφασισμένος να υπερασπισθεί το όρος Αιγάλεω ο ΠΕΣΥΔΑΠ

Την αποφασιστικότητα τους να υπερασπίσουν το όρος Αιγάλεω και να στηρίξουν με όλα τα μέσα τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιώς (ΠΕΣΥΔΑΠ) στην κατεύθυνση αυτή διατύπωσαν όλοι οι συμμετέχοντες στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος, για 13η συνεχόμενη χρονιά, την Παρασκευή 15/5.

Ταυτόχρονα, όλοι αναγνώρισαν τη σημασία του όρους Αιγάλεω για το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ως το τελευταίο και μοναδικό φυσικό απόθεμα της υποβαθμισμένης Δυτικής Περιοχής εν όψει της επερχόμενης κλιματικής κρίσης.

Τους συμμετέχοντες απασχόλησε η εγκατάλειψη που βιώνει το Όρος Αιγάλεω, με ορατό τον κίνδυνο οριστικής περιβαλλοντικής του καταστροφής. Ως σημαντικότερα ζητήματα που χρήζουν άμεσης ανταπόκρισης ιεραρχήθηκαν η αντιμετώπιση της παραβατικότητας,  η διακοπή της αυθαίρετης δόμησης, η αποκατάσταση των 52 χωματερών του βουνού, που αποτελούν δυνητικές εστίες φωτιάς, η αποκατάσταση των διαβρώσεων του δασικού οδικού δικτύου και η απομάκρυνση ογκωδών αποβλήτων από αυτό, η επισκευή των λεηλατημένων υποδομών πυροπροστασίας και η κοπή της χαμηλής βλάστησης από το δασικό δίκτυο.

Αναλυτικά συζητήθηκε ότι το όρος Αιγάλεω είναι το μοναδικό από τα βουνά του Λεκανοπεδίου που στον πυρήνα του υπάρχουν δύο αυθαίρετοι οικισμοί συγκεκριμένης ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Οι οικισμοί βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας και εκτός από τη συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούν, δημιουργούν άμεσους κινδύνους  δασικής φωτιάς λόγω της επαφής τους με δάσος.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω, όπως σημειώθηκε, απαιτεί την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΠΕΣΥΔΑΠ και των δύο εμπλεκόμενων Δήμων από τους ΚΑΠ πυροπροστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη σύσκεψη, που συντόνισε ο κ. Δ. Τσατσαμπάς, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου και στην οποία τηρήθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για την Covid-19, συμμετείχαν  ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Ανδρέας Λεωτσάκος, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Σταθόπουλος, όλοι οι δήμαρχοι των Δήμων που εφάπτονται στο όρος Αιγάλεω (ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς, ο δήμαρχος Αιγάλεω, Γιάννης Γκίκας, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, η αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Μαρία Αραβαντινού ως εκπρόσωπος του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Στράτος Δασκαλάκης, ως εκπρόσωπος του Χρήστου Βρεττάκου, η αντιδήμαρχος Περάματος, Τριανταφυλλιά Γκλεζάκου, ως εκπρόσωπος του Γιάννη Λαγουδάκη, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Νίκος Βρεττάκος.

Την ολόπλευρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στην προσπάθεια του ΠΕΣΥΔΑΠ και των 7 Δήμων-μελών του διατύπωσε, με χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου.  

Παρευρέθηκαν, επίσης, αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της περιοχής, εκπρόσωποι των πυροσβεστικών δασικών και αστυνομικών αρχών, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν προσέλευση εθελοντών από τους οποίους η διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε να παραμείνουν εκτός της αίθουσας συσκέψεων λόγω κορωνοϊού.

Γρ. Γουρδομιχάλης:  Ενεργοποίηση της πυροπροστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ ενόψει του καύσωνα του Σαββατοκύριακου

Στη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, τόνισε ιδιαίτερα την προσφορά των εθελοντών και των εργαζομένων, που πλαισιώνουν την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας (ΟΠΠ) του Συνδέσμου. Όπως είπε, χειμώνα – καλοκαίρι τα μέλη της ΟΠΠ  δραστηριοποιούνται για την πυροπροστασία του βουνού, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και την περιβαλλοντική ενημέρωση των πολιτών.

Επίσης, ζήτησε την επιπλέον στήριξη του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, προς τον ΠΕΣΥΔΑΠ και τους άμεσα εμπλεκόμενους Δήμους για το θέμα των διαχείρισης των οικισμών μέσα στις δασικές περιοχές.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι ο Σύνδεσμος ήδη προχωρά σε ενέργειες πυροπροστασίας (εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης  στερεών αποβλήτων, αποκατάσταση οδικού δασικού δικτύου, ενεργοποίηση περιπόλων με οχήματα  4Χ4).

Τέλος, γνωστοποίησε ότι ενόψει του καύσωνα του Σαββατοκύριακου θα στελεχωθούν με εθελοντές εκτάκτως τα πυροφυλάκια του ΠΕΣΥΔΑΠ και θα υπάρξει 24ωρη περιπολία με  οχήματα 4Χ4 στους δασικούς δρόμους. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet