Βλ. Σιώμος: Η φετινή αντιπυρική περίοδος προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολη
Κοινωνία

Βλ. Σιώμος: Η φετινή αντιπυρική περίοδος προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολη

Στις νέες συσκέψεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αμαρουσίου, Παλλήνης, Ραφήνας και Χαλανδρίου, που πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιασκέψεις, για τις ενέργειες και την προετοιμασία της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Όπως αναφέρει ο ΣΠΑΠ, εξετάστηκε η πρόοδος και οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα επί των προτάσεων και των αναγκών του κάθε δήμου που συζητήθηκαν στα προηγούμενα Σ.Τ.Ο., εξετάσθηκαν, επίσης, περαιτέρω θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Επισημάνθηκε από όλους πως η φετινή αντιπυρική περίοδος προβλέπεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, λόγω των συνεπειών των πρωτοφανών κακοκαιριών του φετινού χειμώνα και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης εξετάστηκαν τα θέματα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και η σημαντικότητα ενημέρωσης του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Στις συνεδριάσεις των τεσσάρων Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, που διεξήχθησαν υπό τους δημάρχους Θεόδωρο Αμπατζόγλου του Σ.Τ.Ο. Αμαρουσίου, Αθανάσιο Ζούτσο του Σ.Τ.Ο. Παλλήνης, Ευάγγελο Μπουρνού του Σ.Τ.Ο. Ραφήνας – Πικερμίου και Σίμο Ρούσσο του Σ.Τ.Ο. Χαλανδρίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δασαρχείου Πεντέλης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των τεσσάρων Δήμων.

Ο κ. Σιώμος στις παρεμβάσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος προβλέπεται να είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα και χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία, περισσότερη ετοιμότητα και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Επισήμανε, επίσης, «την εκτεταμένη συσσώρευση σε πολλούς Δήμους από πεσμένα δένδρα, σπασμένα κλαδιά, καθώς και το ότι τα χόρτα θα είναι φέτος πάρα πολύ περισσότερα από άλλες χρονιές λόγω των καιρικών συνθηκών του περασμένου χειμώνα και πρέπει να δοθεί πολλή μεγάλη προσοχή και να γίνουν συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να απομακρινθεί η επικίνδυνη αυτή για πυρκαγιά εύφλεκτη ύλη. Επίσης, επισήμανε την πρόβλεψη του νέου Ν.4926/2022 που στο άρθρο 104 προβλέπει το κλείσιμο των δασικών δρόμων και επικίνδυνων σημείων και σε δείκτη επικινδυνότητας 3 και πάνω.

Μάλιστα, ενημέρωσε για τις προληπτικές δράσεις που θα κάνει φέτος ο ΣΠΑΠ στο Πεντελικό και στα όρια των Δήμων – μελών, τη συντήρηση των δασικών δρόμων, τους καθαρισμούς ξερών χόρτων που ξεκινούν το ερχόμενο 15νθήμερο, τη συντήρηση και πλήρωση των δεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων και την επάνδρωση των πυροφυλακίων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και τόνισε πως ο ΣΠΑΠ θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα εν όψη της επερχόμενης πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.

Ο ΣΠΑΠ σημειώνει ότι ο κ. Σιώμος, «αφού ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τους δήμαρχους για την εξαιρετική συνεργασία με τον ΣΠΑΠ, υπογράμμισε την διαχρονικά άριστη συνεργασία του ΣΠΑΠ με όλους τους Δήμου – μέλη, την Περιφέρεια Αττικής, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πεντέλης, τους Εθελοντές και όλους τους συναρμόδιους φορείς». Τόνισε, επίσης, πως ο ΣΠΑΠ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων – μελών του και θα κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει προκειμένου να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος των δένδρων και κλαδιών και να κοπούν τα ξερά χόρτα. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή αντιπυρική περίοδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet