Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: «Κατάπτυστος» ο διαχωρισμός εργαζομένων στην ΠΝΠ
Σύνδεσμοι-Φορείς

Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: «Κατάπτυστος» ο διαχωρισμός εργαζομένων στην ΠΝΠ

Με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις αναφέρεται το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με το ποιοι εργαζόμενοι «κερδίζουν» τη δυνατότητα να παραμείνουν μακριά από τα εργασιακά τους καθήκοντα, καθώς συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Μετά την κατάπτυστη πράξη νομοθετικού περιεχομένου -Μάρτιος του 2020- ήρθε η ομοίως κατάπτυστη διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για να μας πει ότι στις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων που “δύνανται” και όχι επιβάλλεται να παραμείνουν σπίτι τους, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας από τον κορωνοϊό, είναι μόνο οι καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία ή αυτοί που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση» σημειώνει χαρακτηριστικά το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

»Όταν όλη η επιστημονική ιατρική κοινότητα τονίζει ότι τα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρότατης νόσου από τον κορωνοϊό, όταν η επίσημη καμπάνια για την αντιμετώπιση ή καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού είναι “μένουμε σπίτι”, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.λπ. δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, άρα είναι ορθό να προσέρχονται και να ακολουθούν κανονικότατα πρόγραμμα ολοήμερης εργασίας.

»Η κυβέρνηση προκλητικά, σε συνθήκες πανδημίας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με τη λογική του “κέρδος-ζημιά”, χωρίς να νοιάζεται για την υγεία και τη ζωή τους, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος.

»Η ζωή του εργαζόμενου είναι, για κυβέρνηση και δημάρχους, χαμηλού κόστους. Το εμπεδώσαμε όλα αυτά τα χρόνια που οι αντιλαϊκές πολιτικές ισοπέδωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Το ζήσαμε στο πετσί μας με την υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, την απαξίωση χορήγησης βασικών μέσων για να δουλεύουμε ανθρώπινα, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας που είχαν σαν επακόλουθο δεκάδες ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα, στον χώρο των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ακόμη και τώρα σε συνθήκες πανδημίας, εξαιρούν από τις ευάλωτες ομάδες αυθαίρετα, εργαζόμενους με χρόνιες και σοβαρότατες ασθένειες που σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων ανήκουν στις ομάδες υψηλότατου κινδύνου.

»Οι εργαζόμενοι δεν θα το δεχτούμε αυτό.

»Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους συναδέλφους μας και τους εαυτούς μας.

»Απαιτούμε την έκδοση νέας πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα προβλέπει τα εξής:

  • Υποχρεωτική χορήγηση ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα (π.χ. σε καρδιοπαθείς, σε πάσχοντες από διαβήτη, σε όσους έχουν αναπνευστικά νοσήματα κ.λπ.)
  • Η ίδια άδεια να χορηγείται και σε όσους έχουν μέλος της οικογένειάς τους το οποίο ανήκει σε ευάλωτες ομάδες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet