Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών: Κούφια λόγια η βιώσιμη κινητικότητα, το αποδεικνύει η κατάσταση του οδικού δικτύου»
Σύνδεσμοι-Φορείς

Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών: Κούφια λόγια η βιώσιμη κινητικότητα, το αποδεικνύει η κατάσταση του οδικού δικτύου»

Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών καταθέτει προτάσεις και επικαλείται τα κριτήρια για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις της Ε.Ε. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Κούφια λόγια η βιώσιμη κινητικότητα: το αποδεικνύει η κατάσταση του οδικού δικτύου» το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών αναφέρει:

«H Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας εορτάστηκε από τους περισσότερους Δήμους με δράσεις συμβολικού ή επικοινωνιακού χαρακτήρα, που συνήθως δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, ήταν ψευδεπίγραφες ή και προσπάθειες πράσινου πλυσίματος ή αυταπάτης (Green washing /or illusion)».

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τεράστιο πρόβλημα που βιώνουν οι πολίτες από την κακή συντήρηση των δρόμων στις γειτονιές της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών. Σε όποιον Δήμο και ζει ή να επισκεφθεί κανείς, υπάρχουν συχνά δρόμοι που συγκρίνονται μόνο με ειδικές διαδρομές αγώνων WRC, για αυτοκίνητα σε κακοτράχαλες διαδρομές. Στα προγράμματα οδικής ασφάλειας, που εκπονεί η κυβέρνηση, έχει αμελήσει το πιο βασικό: την καλή κατάσταση των δρόμων.

Οι λακκούβες, τα ορύγματα των δικτύων, η κακή προσαρμογή στα φρεάτια, το όργωμα από τις εταιρείες οπτικών ινών και τα αναχώματα από τις πρόχειρες επιστρώσεις και τις συνδέσεις αγωγών, υποχρεώνουν τους οδηγούς σε επικίνδυνους ελιγμούς, αποσπούν την προσοχή από άλλα οχήματα και πεζούς, δημιουργούν καταπονήσεις στο σώμα των εποχούμενων αλλά και τεράστιες φθορές στα οχήματα και ανάλογο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Συχνά είναι και τα ατυχήματα, με κάποια μόνον από αυτά να φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων για αποζημιώσεις.

Η κατάσταση είναι οριακή για τους αναβάτες δίκυκλων και ειδικά ποδηλατών, όπου η όπου η κάκιστη κατάσταση του οδοστρώματος θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η οικονομική ασφυξία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στους Δήμους καθιστά δύσκολη τη συντήρηση των δρόμων αλλά και οι διοικήσεις των Δήμων περιμένουν την προεκλογική χρονιά για να δείξουν κάποιο έργο με ασφαλτοστρώσεις.

Επιπλέον, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή τιμών στα ασφαλτικά και αδρανή υλικά δημιουργούν τεράστια προβλήματα ακόμη και σ’ αυτούς τους ελάχιστους Δήμους που τολμούν να αδειάσουν τα ταμεία τους για την ασφάλεια των δημοτών τους.

Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έχει γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη για τους εργολάβους η διαδικασία διέλευσης υπόγειων δικτύων και δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός. 

Οι ελάχιστες και αόριστες διατάξεις αστικής ευθύνης για τις κακοτεχνίες στην πράξη ακυρώνουν κάθε ελεγκτική διαδικασία.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κάνουν τα στραβά μάτια ενώ λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες καταγγελιών.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία μέριμνα ούτε για τη συντήρηση των διαβάσεων, που οφείλεται να γίνει, πρωτίστως για τα άτομα με αναπηρία και κάθε άλλο άτομο που παρεμποδίζεται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με έρευνες, η κακή κατάσταση των δρόμων οδηγεί σε αύξηση δαπανών στα καύσιμα κατά 20% και στα ανταλλακτικά κατά 50%, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από δολοφονικούς ρύπους και ηχορύπανση.

Και την ίδια στιγμή το υπουργείο αγνοεί παντελώς τις οδηγίες της Ε.Ε. για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, όπου προβλέπονται σαφείς υποχρεώσεις για την κατασκευή και συντήρηση των δρόμων. Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών δημοσιοποιεί τα κριτήρια για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις της Ε.Ε. στον τομέα του σχεδιασμού, της κατασκευής και της συντήρησης οδών και ενθαρρύνει τα μέλη του αλλά και κάθε εκλεγμένο αυτοδιοικητικό και τις κινήσεις πολιτών, να ανοίξουν το σοβαρό αυτό θέμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Επιπλέον από το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών προτείνονται ενδεικτικά:

  • Η δημιουργία εκτενών και προστατευμένων δικτύων ποδηλατοδρόμων, ταυτόχρονα με τη βελτίωση του οδικού δικτύου.
  • Πιλοτική χρήση υλικών στους οδικούς τάπητες που εξοικονομούν και σε ορισμένες περιπτώσεις συσσωρεύουν ενέργεια ως συλλέκτες, εγκατάσταση συστημάτων που αξιοποιούν τους αεροκυματισμούς για παραγωγή ενέργειας κ.ά.

Ταυτόχρονα, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας σε ένα ολιστικό πλαίσιο, είναι απαραίτητο οι επιλογές αυτές να συνοδεύονται και από συγκεκριμένες, γενικότερες, πολιτικές, όπως:

  • Η ενίσχυση των συστημάτων συλλογικής μετακίνησης, δημόσιων, δημοτικών και συνεργατικών, προσιτών και προσβάσιμων σε κάθε πολίτη, που θα μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Η προώθηση του συνεπιβατισμού, με τη διεκδίκηση των απαραίτητων θεσμικών ρυθμίσεων από τα όργανα της Αυτοδιοίκηση (ΕΝΠΕ & ΚΕΔΕ) κ.ά.

Οι πολιτικές της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι δίκαιες, βιώσιμες και συμπεριληπτικές και να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και όχι αποσπασματικότητα, ώστε να υπηρετούν πραγματικά τους πολίτες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet