Δίκτυο SDG 17 Greece και ΚΕΔΕ διέδωσαν τα οικουμενικά ιδεώδη του ΟΗΕ στις ελληνικές πόλεις
Σύνδεσμοι-Φορείς

Δίκτυο SDG 17 Greece και ΚΕΔΕ διέδωσαν τα οικουμενικά ιδεώδη του ΟΗΕ στις ελληνικές πόλεις

Με το μπλε χρώμα των Ηνωμένων Εθνών φωταγωγήθηκε η Γέφυρα του Δήμου Τρικκαίων με επίκεντρο την επετειακή Ημέρα του Οργανισμού, που συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυσή του. Τη συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με τίτλο «Φωτίζουμε την Ευρώπη με το Μπλε των Ηνωμένων Εθνών», συντόνισε στην Ελλάδα το Δίκτυο SDG 17 Greece, ως ο επίσημος φορέας για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην πατρίδα μας, κατόπιν πρόσκλησης του γραφείου Επικοινωνίας του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τη φωταγώγηση της Γέφυρας πραγματοποίησαν συμβολικά η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, δίνοντας πρώτοι το σύνθημα στους Δήμους της χώρας για να μεταφέρουν το πανανθρώπινο μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών στις τοπικές τους κοινωνίες. Η δράση, που έφερε την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δημοτικά κτήρια, μνημεία και άλλα αξιοθέατα πανελλαδικά φωτίστηκαν με το μπλε χρώμα του ΟΗΕ, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την ίδια επετειακή ημέρα. «Την πρωτοβουλία αγκάλιασαν οι Δήμοι της χώρας, κατόπιν εισήγησης του Δικτύου SDG 17 Greece προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η οποία αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου και ομόφωνα ενέκρινε τη δράση» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για την πρωτοβουλία, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece δήλωσε:

«Με αφετηρία την όμορφη πόλη των Τρικάλων, απόψε οι Έλληνες, ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αγκάλιασαν το πανανθρώπινο μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, μοιράστηκαν την οικουμενική γλώσσα της ειρήνης, της ελπίδας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, και της προσδοκίας για ένα καλύτερο βιώσιμο μέλλον με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

»Μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τους μεταφέραμε την υπόσχεση ότι μαζί με τους Δήμους θα εργαστούμε ώστε η ελληνική κοινωνία να γίνει πρεσβευτής των ιδανικών των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έναν καλύτερο κόσμο, πιο ανθρώπινο, με λιγότερες διακρίσεις, που θα σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα προάγει την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

»Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που στο πλευρό του Δικτύου μας έχουμε το Γραφείο του ΟΗΕ και τον επικεφαλής του Δημήτρη Φατούρο, τον οποίον και ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη στην προσπάθειά μας, αλλά και αξιόμαχους συμμάχους όπως είναι η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας στην προσπάθειά μας οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ να γίνουν κτήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας μέσα από το SDG 17 Greece ανήκει πλέον στην τιμητική ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών που μετουσιώνουν τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε από την πλευρά του:

«Η πρόοδος, η ανάπτυξη, η ευημερία για τις τοπικές μας κοινωνίες έρχεται μέσα από τη σύγκλιση των δυνάμεων, τη συνεργασία και τη δικτύωση. Αυτό είναι το μέλλον της τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή μας στο Δίκτυο SDG 17 Greece, που ανοίγει μία νέα προοπτική για τους Δήμους της χώρας μας, φέροντάς τους πιο κοντά με την παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς το εναρκτήριο σύνθημα για τη νέα εποχή αυτοδιοικητικής συνεργασίας για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Ελλάδα δώσαμε σήμερα από την πόλη των Τρικάλων».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σχολίασε:

«Με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του ΟΗΕ, στις αρχές δικαίου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, γιορτάζουμε σήμερα την 75η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού. Ανταποκρίθηκα στην πρωτοβουλία και στο κάλεσμα του προέδρου της ΚΕΔΕ κύριου Παπαστεργίου και της προέδρου του Δικτύου SDG 17 Greece κυρίας Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη να παραστώ στη συμβολική φωταγώγηση της κεντρικής Γέφυρας των Τρικάλων με το μπλε χρώμα του ΟΗΕ, μεταδίδοντας το μήνυμα της ειρήνης, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας».

Στη φωταγώγηση παρών ήταν, επίσης, o υπεύθυνος Δημόσιων και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και πρεσβευτής του Δικτύου SDG 17 Greece, Νίκος Παπαδάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet