ΕΔΔΥΠΠΥ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την υπογονιμότητα
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΕΔΔΥΠΠΥ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την υπογονιμότητα

Την ικανοποίησή του για τα μέτρα σχετικά με το δημογραφικό που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Ειδικότερα, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στην ομιλία του μέτρα για το δημογραφικό, μεταξύ των οποίων και δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Όπως αναφέρει το ΕΔΔΥΠΠΥ, η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι αυξημένα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ έχει τονίσει κατά επανάληψη, την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Μάλιστα, μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με ενημερωτικές ομιλίες για τη σημαντικότητα της προληπτικής μέτρησης του δείκτη γονιμότητας καθώς και πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) -που αποτελεί σημαντικό δείκτη γονιμότητας-σε 100 γυναίκες.

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά από τους Δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λοκρών και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση στον Δήμο Κηφισιάς, ενώ αντίστοιχες δράσεις έχουν προγραμματιστεί για 18 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας, 19 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, και στις 23 Σεπτεμβρίου στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά «Η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτείται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Σαν ΕΔΔΥΠΠΥ δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη προοπτική για το σύστημα υγείας είναι η Πρόληψη μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας, και μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕΠ Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά γι’ αυτό».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet